Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, αλλά και οι μετασεισμοί που έχουν ακολουθήσει έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε πολλές περιοχές στο Ηράκλειο, αλλά και στο Λασίθι.

Χωρίς πόσιμο νερό έχουν μείνει εδώ και περίπου δέκα ημέρες σχεδόν τα μισά χωριά του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου καθώς ο ισχυρός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο πεπαλαιωμένο δίκτυο, με αποτέλεσμα την εισροή χώματος που οδήγησε τη δημοτική αρχή στην διακοπή της υδροδότησης των οικισμών αυτών.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Μάλιστα, από τις δειγματοληψίες που έγιναν από τη Διεύθυνση Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης σε οκτώ οικισμούς της περιοχής, στους επτά το νερό διαπιστώθηκε ότι ήταν ακατάλληλο.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο προϊστάμενος της υπηρεσίας και επόπτης Υγείας Αντώνης Παπαδάκης, οι δειγματοληψίες έγιναν στις 30 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά τον φονικό σεισμό και αφού ο δήμος είχε ήδη διακόψει την υδροδότηση.

Τα χωριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο Λασίθι

Ελήφθησαν και ελέγχθηκαν οκτώ δείγματα από τις βρύσες σπιτιών στα χωριά Λαγού, Πινακιανό, Κάτω Μετόχι, Πλάτη, Ψυχρό, Καμινάκι, Αβρακόντε και Άγιος Γεώργιος. Όπως προέκυψε, με εξαίρεση το δείγμα από τον Άγιο Γεώργιο, όλα τα υπόλοιπα ήταν εκτός προδιαγραφών καθώς βρέθηκαν σε αυτά εντερόκοκκοι, e-coli και ολικά κολοβακτηριοειδή. Αυτό συνάδει με τη μη καλή κατάσταση του δικτύου και την εισροή χωμάτων, πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης.

Για τα αποτελέσματα, όπως είπε, έχει ήδη ενημερωθεί η Δημοτική Αρχή και αναμένονται οι παρεμβάσεις της πριν επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες ο έλεγχος. Οι ανάγκες των κατοίκων στο μεταξύ καλύπτονται με εμφιαλωμένο νερό και αν χρειαστεί θα «επιστρατευθούν» υδροφόρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε στις υποδομές ο Εγκέλαδος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠετρέλαιο – Ανακόπτει το ράλι ανόδου των τιμών η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων
Επόμενο άρθροΑνακοίνωσε τον Καμάρα ο Άρης