Λεονταρισμούς χωρίς ουσία χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων με αφορμή τη συζήτηση επί του Πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το θέμα που γίνεται σήμερα στην Ολομέλεια.

 

“Οι αξιώσεις της χώρας είναι ενεργές. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων για να βρεθεί στην εξουσία και σήμερα στο τέλος της θητείας του θυμήθηκε ξανά τις αποζημιώσεις” ανέφερε η κ. Γεννηματά. “Το κάνουν για να διαχειριστούν την ήττα τους που έρχεται”.

 

Η Πρόεδρος της ΔΗΣΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως “έθαψε” στην Έκθεση που κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής και δεν υλοποίησε ούτε μία από τις προτάσεις. “Το Πόρισμα μιλούσε για την ανάγκη να συζητήσουμε την θέση της χώρας αλλά αποσιωπήθηκε συνειδητά με ευθύνη της κυβέρνησης” τόνισε. “Ουδέποτε έγινε θέμα η διεκδίκηση των οφειλών. Η κυβέρνηση περιορίστηκε σε λεονταρισμούς χωρίς ουσία, σε μεγαλοστομίες και τρικ. Έστησαν λαϊκίστικο κρεσέντο, εξέθρεψαν τον διχασμό, αδιαφόρησαν για όσα έγιναν, διέλυσαν την παλιά επιτροπή και αποφάσισαν να συγκροτήσουν καινούργια και σήμερα που φεύγουν, το φέρνουν για επικοινωνιακή εκμετάλλευση”.

 

Αναφέροντας το ιστορικό των διεκδικήσεων είπε πως η Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική δύναμη που υπέγραψε κάθε σημαντικό “σταθμό” στην ανάδειξη του θέματος και στη διεκδίκηση των επανορθώσεων:

 

Πρώτος ο Γεώργιος Παπανδρέου μίλησε το 1965 με θάρρος για την ανάγκη διεκδίκησης τους. Το 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη προχώρησαν στην πιο εμβληματική ενέργεια διεκδίκησης. Ζήτησαν την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Γερμανία για το Κατοχικό Δάνειο, με την επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στη Γερμανική Κυβέρνηση και με τη σαφή διατύπωση ότι “Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των δικαιωμάτων της”!

 

Η ενέργεια αυτή επαναλήφθηκε και στα επόμενα χρόνια, με πλήθος διπλωματικών ενεργειών, έως και λίγο πριν τις εκλογές του 2015, με σχετική ρηματική διακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ως Υπουργού Εξωτερικών.

 

Η ίδια σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε σθεναρά το Κίνημα του Μανώλη Γλέζου και όλων των Δημοκρατικών πολιτών που δεν έπαψαν ως σήμερα να ζητούν Δικαιοσύνη και δικαίωση.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΦαβορί το κόμμα του Φάρατζ για τις ευρωκελογές
Επόμενο άρθροΕίμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που έθεσα το ζήτημα