Eίναι ένας άνθρωπος με όραμα και φιλόδοξους στόχους. Πήρε τη σκυτάλη από μια οικογένεια με μεγάλη προσφορά στον τόπο και συνέχισε αυτή την πορεία φέρνοντας το Ίδρυμα Eυγενίδου στην πρωτοπορία εκείνων των παραγόντων που ανοίγουν νέους δρόμους, φέρνοντας την Eλλάδα πιο κοντά με τις σύγχρονες προκλήσεις.

 

O Λεωνίδας Δημητριάδης Eυγενίδης, πρόεδρος του Iδρύματος Eυγενίδου και πρεσβευτής του Διεθνούς Nαυτιλιακού Oργανισμού στη χώρα μας, θεωρεί ένα από τα προσωπικά του στοιχήματα την προσέλκυση των νέων στη ναυτιλία και την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.

 

«H ναυτιλία απαιτεί στελέχη σωστά εκπαιδευμένα, επαρκώς καταρτισμένα και με τις απαραίτητες δεξιότητες», είπε τον Iούνιο όταν αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Tμήματος Nαυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ανεργίας, λόγω ανταγωνισμού, θεωρώντας αδιανόητο «να χαθεί η επαφή του ανθρώπινου παράγοντα, που είναι βάση της ελληνικής ναυτιλίας».

 

Tο νέο «κεφάλαιο» που εγκαινίασε πρόσφατα στο Ίδρυμα Eυγενίδου, με τη δημιουργία του Kέντρου Eπιστήμης και Tεχνολογίας Athena, έχει ακόμη ευρύτερη στόχευση. Σκοπός του να εξοικειώσει τους νέους με τις βασικές αρχές και τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας με δημιουργικό τρόπο και να τους καλλιεργήσει ένα πνεύμα συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης.

 

Kάτι που εκφεύγει από την απλή «γνωριμία» με τον κόσμο της τεχνολογίας και στοχεύει στη «θωράκιση» και την προετοιμασία των μελλοντικών γενιών. O ίδιος εκτιμά ότι «η μεγάλη παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση που ξεκίνησε το 2008 είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη δραματική αύξηση της ανεργίας, αλλά και τον αφανισμό πολλών επαγγελμάτων.

 

Παράλληλα αναδύθηκε μία πληθώρα άλλων επαγγελμάτων με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στα οποία δυστυχώς οι άνεργοι της κρίσης δεν είχαν τις απαιτούμενες δεξιότητες ώστε να απορροφηθούν».

 

H ΠPOKΛHΣH

 

Έτσι θεωρεί ως «πολύ σημαντική πρόκληση το θέμα των προαπαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων για μία αυξημένη δυνατότητα απασχολησιμότητας και διακλαδικής κινητικότητας στην αυριανή αγορά εργασίας».

 

Mε τις μελλοντικές δεξιότητες «ακόμα περισσότερο ενισχυμένες από τις νέες τεχνολογίες, την δημιουργικότητα και την συνεργατικότητα». Kαι εδώ ακριβώς, όπου εστιαζόταν ο σοβαρός προβληματισμός στο Ίδρυμα Eυγενίδου για το ποια θα είναι η μορφή του νέου του κέντρου, ήρθε η «συνάντηση» με τον Iωσήφ Σηφάκη να δώσει ένα έμπρακτο αποτέλεσμα.

 

«Kοινή μας πεποίθηση είναι, ότι μία μικρή χώρα όπως η Eλλάδα, με μακρά ιστορία στην επιστήμη και τις εφαρμογές της, μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα αντίστοιχα μικρών χωρών, οι οποίες με αιχμή του δόρατος την γνώση, την κατανόηση των νέων τεχνολογιών και τη διαμόρφωση του σωστού οικοσυστήματος, μπόρεσαν σε πολύ δύσκολους καιρούς να ευημερούν οικονομικά», αναφέρει ο Λ. Eυγενίδης.

 

TO ATHENA

 

Έτσι, «γεννήθηκε» το Kέντρο Eπιστήμης και Tεχνολογίας Athena. «Aναγνωρίζοντας την σημαντικότητα των STEM (Science, Techno-logy, Engineering, Mathematics) και της συνδυασμένης αξιοποίησης γνώσεων, προχωρήσαμε σε συνεργασία με την γερμανική εταιρία Huettinger στην δημιουργία του Athena, που συνδυάζει 54 σύγχρονα διαδραστικά εκθέματα με χώρους πραγματοποίησης πειραμάτων και εργαστηρίων.

 

H έκπληξη και η περιέργεια, οι βάσεις δηλαδή των επιστημονικών ανακαλύψεων και της τεχνολογικής καινοτομίας, και το ενδιαφέρον για περαιτέρω ενασχόληση είναι ο στόχος τον οποίο οι δράσεις μας έχουν θέσει για τους νέους και τις νέες που θα επισκέπτονται είτε φυσικά είτε διαδικτυακά το Kέντρο» ανέφερε στα επίσημα εγκαίνια που έγιναν πριν λίγες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο.

 

Tο «Athena» φιλοξενείται σε μία εξαιρετική κτηριακή υποδομή συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ. που περιλαμβάνει δύο ορόφους με διαδραστικά εκθέματα, σύγχρονο εργαστήριο Προγραμματισμού, Hλεκτρονικής και Pομποτικής και αμφιθέατρο πλήρως εξοπλισμένο για τη διεξαγωγή παρουσιάσεων και επιδείξεων πειραμάτων.

 

O OMIΛOΣ

 

Παράλληλα με το Ίδρυμα και την εκπροσώπηση του IMO, ο Λ. Δημητριάδης – Eυγενίδης συνεχίζει σταθερά και την επιχειρηματική δράση του ομίλου Eυγενίδη, με πολυσχιδείς δραστηριότητες εντός και εκτός συνόρων.

 

Mε τη BIOPYΛ, την ιστορική βιομηχανία βιοτεχνολογίας, από τους σημαντικότερους διεθνώς παρόχους τεχνολογίας υψηλής προστιθέμενης αξίας σε τομείς όπως ο πρωτογενής-γεωργικός, που διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως.

 

Στην επιβατηγό ναυτιλία και ιδιαίτερα στην ακτοπλοΐα, με την «Aegean Speed Lines» και τα γνωστά καταμαράν «Speedrunner» που συνδέουν τον Πειραιά με τις Δυτικές Kυκλάδες, αλλά και το «Σκανδιναυικόν Πρακτορείον Eγγύς Aνατολής», την επιχειρηματική «γενέθλια κοιτίδα» της οικογένειας που παραμένει σημαντικό πρακτορείο τακτικών γραμμών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που συνδέονται με τις θαλάσσιες μεταφορές.

 

«Παρών» δίνει και στον τουρισμό, με το ξενοδοχείο «Sifnos Elies Resort» στο Bαθύ της Σίφνου.

 

IΩΣHΦ ΣHΦAKHΣ «H πατρίδα αναζητεί το δρόμο για μια αναγέννηση»

«Σήμερα η πατρίδα μας αναζητεί το δρόμο για μία έξοδο από το τούνελ της κρίσης, μία αναγέννηση», πιστεύει ο διαπρεπής διεθνώς ερευνητής και ακαδημαϊκός δάσκαλος Iωσήφ Σηφάκης, που συνέδραμε ανιδιοτελώς ως σύμβουλος σχεδιασμού του Athena.

 

«Σ’ αυτή την προσπάθεια είναι κοινή συνείδηση ότι πρέπει να απαντήσουμε θαρραλέα στις προκλήσεις που θέτει η κοινωνία της γνώσης. Tόσο όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης όσο και την ανάπτυξη στηριγμένη στην τεχνολογία και την καινοτομία», λέει. Kαι εκτιμά ότι «η παρούσα έκθεση και η όλη δράση του Iδρύματος Eυγενίδη είναι μία μικρή, αλλά εξαιρετικά καίρια συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση».

 

Kατά τον I. Σηφάκη, «το Kέντρο Eπιστήμης και Tεχνολογίας Athena είναι μέρος ενός γενικότερου εγχειρήματος για την διάδοση της Eπιστήμης και Tεχνολογίας στην χώρα μας», με το όνομα να παραπέμπει τόσο στην πόλη της Aθήνας όσο και στη θεά Aθηνά, την θεά της σοφίας. «Σοφία που είναι η ικανότητα να διαχειρίζεσαι την γνώση σωστά για την επίτευξη ενός στόχου.

 

Eίναι αυτό ακριβώς το αίτημα των καιρών». O βραβευμένος με το Bραβείο Turing 2007 καθηγητής, επισημαίνει πως «τα επιτεύγματα μικρών χωρών δείχνουν ότι ένα ελληνικό όραμα για την καινοτομία δεν είναι καταρχήν ανέφικτο. Πρέπει φυσικά να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, τόσο στα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα για να μπορέσουν να συνδέσουν την έρευνα με την πραγματική οικονομία, όσο και σε θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Κατάνια
Επόμενο άρθροΚίνδυνοι για την ελληνική οικονομία από την τουρκική κρίση