Όταν ο Άντριου Λάνγκτον, βετεράνος του κλάδου αγοροπωλησίας πολυτελών ακινήτων, συνάντησε για πρώτη φορά τον Αμπράμοβιτς, τον συμπάθησε αμέσως. «Μου φάνηκε αρκετά καλός. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσες να καθίσεις και να φας μαζί του». Εκείνη την εποχή, ο Ρώσος ολιγάρχης και σύμμαχος του Πούτιν ήταν 45 ετών, είχε αξία 10,3 δισ. λιρών και ήταν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι για οκτώ χρόνια.

Ο Αμπράμοβιτς δεν ήταν ο μοναδικός Ρώσος ολιγάρχης που ήταν πελάτης του Λάνγκτον. Το σπίτι που του πούλησε στον πιο ακριβό δρόμο του Λονδίνου, την οδό Kensington Palace Gardens. Έχει 15 υπνοδωμάτια, και κόστισε στον Αμπράμοβιτς 90 εκατ. λίρες. Ανάμεσα στους νέους γείτονες του Αμπράμοβιτς ήταν ο Λεν Μπλαβάτνικ, ένας άλλος επιχειρηματία που είχε ευημερήσει από τις μετασοβιετικές ιδιωτικοποιήσεις, και οι πρεσβείες της Ρωσίας και του Ισραήλ. Λίγα χρόνια αργότερα στη γειτονιά ήρθαν επίσης ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ.

Η αγορά του Αμπράμοβιτς, το 2011, ήρθε στο αποκορύφωμα ενός επενδυτικού ξεφαντώματος στο Λονδίνο από τους Ρώσους ολιγάρχες, στο οποίο πιθανό λειτούργησε θετικά για ορισμένα άτομα η τάση των αρχών να αποστρέφουν το βλέμμα τους στο ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, σχολιάζει ο Λάνγκτον στη New Statesman.

Το ρούβλια «έπνιξαν» το Λονδίνο και το μετέτρεψαν σε Λόντονγραντ

Για δύο δεκαετίες, ρωσικά μετρητά έφτασαν στο Λονδίνο, με τη Διεθνή Διαφάνεια να υπολογίζει ότι μόνο μεταξύ 2015 και 2022, αγοράστηκαν από Ρώσους που κατηγορούνται για διαφθορά ή ότι είχαν σχέσεις με το Κρεμλίνο περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,5 δισ. λιρών. Το Λονδίνο ήταν τόσο δημοφιλής πόλη για τους πλούσιους Ρώσους που απέκτησε τον χαρακτηρισμό «Λόντονγκραντ».

Μιλώντας στο New Statesman, ο Λάνγκτον αναφέρθηκε στον Αμπράμοβιτς, τον Μπλαβάτνικ και τον Όλεγκ Ντεριπάσκα, έναν άλλο δισεκατομμυριούχο στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Όπως είπε, μετάνιωσε που «ενίσχυσε» ορισμένους από τους Ρώσους ολιγάρχες. Στην αρχή, έμοιαζαν σαν ένα ακόμη κύμα πλούσιων ξένων αγοραστών, ανέφερε, σημειώνοντας ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1970, με την αγορά να βγαίνει από μια ύφεση, εντόπισε μια ευκαιρία: η τιμή του πετρελαίου είχε διπλασιαστεί και οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής είχαν ξαφνικά διαπιστώσει ότι «τα πορτοφόλια τους ήταν γεμάτα χρήματα». Έτσι προσπάθησε να προσελκύσει την αγορά της Μέσης Ανατολής.

Μέση Ανατολή και Ρωσία

Μετά τις επενδύσεις από τη Μέση Ανατολή, ακολούθησαν οι επενδύσεις από τη Ρωσία. «Ήταν αυτά τα νέα χρήματα», είπε. «Δεν σκεφτόμασταν [από πού έρχονταν τα χρήματα]. Σκεφτήκαμε, εδώ πρόκειται για μια αναγέννηση νέων αγοραστών, που έρχονται στο Λονδίνο για να αγοράσουν το ακίνητό μας – και η δουλειά μας είναι να τους πουλήσουμε ακίνητα. Στην πραγματικότητα δεν πίστευες τότε ότι πολλοί άνθρωποι είχαν συντριβεί ή οτιδήποτε άλλο τους συνέβη στη Ρωσία», δήλωσε.

Περιστασιακά, γίνονταν γνωστές ανησυχητικές ειδήσεις που σχετίζονταν με τους Ρώσους στο Λονδίνο. «Υπήρξαν εννέα δολοφονίες, καμία από τις οποίες δεν έχει λυθεί: άνθρωποι έπεσαν από ελικόπτερα, άνθρωποι έπεσαν στα κάγκελα, άνθρωποι που έπεσαν έξω από τρένα του μετρό», ανέφερε, εξηγώντας πως για τον ίδιο και τους συναδέλφους του στον ολοένα και πιο επικερδή κλάδο ακινήτων του Λονδίνου, αυτή η βία ήταν μακρινή. «Εκείνη την εποχή, υποθέτω ότι υπήρχε μια διασκεδαστική πλευρά», είπε.

Νιώθω υπεύθυνος

«Λυπάμαι για οτιδήποτε έχει φέρει εδώ που βρισκόμαστε σήμερα την Ουκρανία. Λυπάμαι για οτιδήποτε θα τροφοδοτούσε την ικανότητα του Πούτιν να κάνει ό,τι κάνει σε γυναίκες και παιδιά, ό,τι κάνει στους δικούς του ανθρώπους, στέλνοντας αυτούς τους 18χρονους στην πρώτη γραμμή. Ο Θεός ξέρει πόσοι έχουν σκοτωθεί ως συνέπεια των προσωπικών του φιλοδοξιών», συνέχισε, δηλώνοντας πως νιώθει προσωπικά υπεύθυνος.

Περιγράφοντας την κατάσταση σήμερα, ο Λάνγκτον ανέφερε: «Αυτό που συμβαίνει θα επηρεάσει τη ζωή μας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μου έχει συμβεί… κοιτάξτε, απλώς βγείτε έξω και αγοράστε λίγο φαγητό. Πηγαίνετε και αγοράστε καύσιμα, πηγαίνετε και αγοράστε θέρμανση… το στεγαστικό σας δάνειο θα κοστίσει περισσότερο και επομένως το πορτοφόλι σας θα είναι πιο λεπτό από ό,τι ήταν. Και νομίζω ότι πρέπει να πείτε ότι όλα εξαρτώνται από αυτούς τους κλεπτοκράτες, αυτούς τους ανθρώπους εκεί πέρα. Θα αλλάξουν τη ζωή μας».

Παρόλα αυτά, η ζωή συνεχίζεται και η κτηματομεσιτική αγορά του Λονδίνου περιμένει ήδη το επόμενο κύμα πλούσιων ξένων αγοραστών – ίσως από την Ινδία, ή ίσως μεταξύ των 300.000 ανθρώπων από το Χονγκ Κονγκ στους οποίους θα χορηγηθούν βίζες στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει ενός προγράμματος που ανακοινώθηκε το 2021.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωσε τον διάδοχο του Τεν Χαγκ ο Άγιαξ!
Επόμενο άρθροΤρία πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα