Στο MEGA Σαββατοκύριακο φιλοξενήθηκε ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης πνευμονολόγος, καθηγητής ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μίλησε για τα κρούσματα, την πορεία της πανδημίας και τον κίνδυνο των παρελάσεων.

«Αυτό που συμβαίνει την τελευταία εβδομάδα είναι κάποια αύξηση των περιστατικών που αναφέρονται. Νομίζω αυτή την εβδομάδα θα δούμε λίγο παραπάνω. Δεν μεταφράζεται αυτό μέχρι στιγμής σε μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών. Αυτό είναι το ευτυχές στοιχείο της όλης υπόθεσης. Παρόλα αυτά όμως η θνητότητα παραμένει υψηλή και είναι κάτι που μας προβληματίζει και εμάς. Διότι πρέπει να αποτυπώσουμε κάποια στιγμή σε ποιους συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και συχνά έχει σχέση με την έγκαιρη ή την καθυστερημένη εμφάνιση στο νοσοκομείο», ανέφερε ο καθηγητής για την πορεία της πανδημίας.

«Ο Οκτώβριος μέχρι  το Μάρτιο είναι και οι ενδημικοί μήνες των κοροναϊών. Όταν όμως κλεινόμαστε μέσα, όταν υπάρχει περισσότερος συγχρωτισμός ευνοεί τη μετάδοση των ιώσεων. Ήδη έχουν αρχίσει. Έχουμε αρκετές μη κοροναϊού ιογενείς λοιμώξεις», σχολίασε ο κ. Λουκίδης για την αύξηση των κρουσμάτων.

«Ο πατριωτισμός δεν μετριέται με τις παρελάσεις»

«Δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε πίσω στα περσινά. Για ένα και μοναδικό λόγο. Γιατί επηρέασαν σε ένα βαθμό και τη διαχείριση άλλων περιπτώσεων νοσημάτων. Κάποια στιγμή πρέπει να το αποτιμήσουμε και αυτό. Όχι τόσο στη μειωμένη υγειονομική υποστήριξη, όσο στο φόβο που υπάρχει για να πάει κάποιος σε ένα νοσοκομείο όταν ακούει ότι υπάρχει συνωστισμός», δήλωσε τονίζοντας πως οι παρελάσεις και ο συνωστισμός θα προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα.

«Ο πατριωτισμός και η αγάπη προς την πατρίδα δεν μετριέται πάντα με τις παρελάσεις. Μετριέται με αυτό που αισθάνεται ο καθένας», πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιχαρακώσουμε την Τρίτη δόση στους ηλικιωμένους ανοσοκατασταλμένους και τους χρόνιους ασθενείς διότι απ’ οτι φάνηκε από το παράδειγμα του Ισραήλ και μελέτες είναι σημαντικό στο να μειώσουμε την έκθεση τους», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠαρελάσεις – Αυτά είναι τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν – Τι θα γίνει με τις μάσκες
Επόμενο άρθροΤα χεττιτικά κείμενα που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ιστορικού πυρήνα στα ομηρικά έπη