Από σήμερα ξεκινά η επαναλειτουργία περισσότερων από διακοσίων υπαίθριων και ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων, γεγονός που συμπίπτει και με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Με το άνοιγμα της Ακρόπολης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν η πρώτη πολίτης που μπήκε και ξεναγήθηκε από τη Λίνα Μενδώνη, στον αρχαιολογικό χώρο.

«Είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα και φυσικά για το υπουργείο Πολιτισμού η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, την οποία συνδυάσαμε με την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την επικράτεια. Είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα των 63-64 ημερών που οι αρχαιολογικοί χώροι έμειναν σιωπηλοί, χωρίς τους επισκέπτες τους, εξαιτίας της καραντίνας του κορονοϊού. Και τώρα πλέον πρέπει όλοι να συνδυάσουμε την επίσκεψή μας, την «ψυχαγωγία» που προσφέρουν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, και τα μουσεία σε λίγο, με τα μέτρα ασφαλείας», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, Έλληνες και ξένους, που επισκέφτηκαν την Ακρόπολη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Η απόσταση του 1,5 μ. έχει κριθεί επιβεβλημένη από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Η προτροπή μας είναι όπου υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο να χρησιμοποιείται. Έχουν, δε, δημιουργηθεί συγκεκριμένες διαδρομές ώστε όπου είναι δυνατόν να μην συμπίπτει η άνοδος με την κάθοδο», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Στον Βράχο της Ακρόπολης και στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους είναι αισθητή ήδη η παρουσία των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού. Επίσης, στην Ακρόπολη βρίσκεται στρατιωτικός γιατρός και νοσοκόμος, καθώς και το ασθενοφόρο σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί την οποιαδήποτε βοήθεια», πληροφόρησε η κ. Μενδώνη. «Πριν από λίγα χρόνια το σύνθημά μας ήταν «Heritage first» – «Η πολιτιστική κληρονομιά πρώτη». Σ’ αυτό το σύνθημα, τώρα προσθέτουμε και το «Safe first» – η «Ασφάλεια πρώτη». Η πολιτιστική κληρονομιά, λοιπόν, προσιτή σε όλους να μας ψυχαγωγεί με την αρχαία σημασία του όρου, αλλά με την πρέπουσα ασφάλεια», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Η ίδια, επίσης, σημείωσε ότι όπου τα πλατώματα το επιτρέπουν, θα υπάρχει προσωπικό φύλαξης που θα διευθετεί την κίνηση σε περίπτωση συνωστισμού, όπως για παράδειγμα στα Προπύλαια, όπου έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό πέτασμα από πλεξιγκλάς για μεγαλύτερη ασφάλεια, ώστε να μη διασταυρώνονται τα πρόσωπα. Το επιπλέον προσωπικό φύλαξης που έχει ενισχύσει το δυναμικό της Ακρόπολης είναι συν 30 ανά βάρδια. «Αν χρειαστεί, το προσωπικό θα ενισχυθεί. Άλλωστε επίκεινται και οι προσλήψεις 1.650 επταμηνητών, ορισμένου χρόνου, σε όλη την Ελλάδα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών θα πάρει 250 άτομα», επισήμανε η υπουργός.

Πηγή:ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓ. Καββαθάς: Ρευστότητα, φοροαπαλλαγές, επιδότηση θέσεων εργασίας για στήριξη επιχειρηματικότητας(audio)
Επόμενο άρθροΧρηματοδοτήσεις 31,3 εκατ. ευρώ στην έρευνα και την τεχνολογία