Ο συναγερμός δεν έληξε στον Έβρο. Από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται σε εξέλιξη επιχειρησιακό σχέδιο για την καλύτερη φύλαξη του Έβρου και την αποτροπή παράνομης εισόδου παράτυπων και παράνομων μεταναστών, τόνισε με έμφαση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, κάποιες δυνάμεις από τον Έβρο μετακινήθηκαν και το διάστημα αυτό -στο πλαίσιο του προϋπάρχοντος σχεδιασμού- επαναπροωθούνται. Επίσης λόγω των μέτρων για την πανδημία καθυστέρησε η πρόσληψη των 400 συνοριοφυλάκων που είχε προγραμματιστεί, καθώς επίσης και η εκπαίδευσή τους γιατί ήταν κλειστές οι σχολές.
Επιπλέον ανέφερε ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις από τον Έβρο δεν έφυγαν, απλώς μειώθηκε ο αριθμός τους και τώρα στα πλαίσια υλοποίησης του σχεδιασμού επαναπροωθούνται λόγω της μη επιχειρησιακής ένταξης των 400 συνοριοφυλάκων καθώς εκκρεμεί η εκπαίδευσή τους. Σε κάθε περίπτωση όπως είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση προγενέστερα, προχωρούν με ταχύτατο ρυθμό οι διαδικασίες επέκτασης του φράχτη σε όλο το χερσαίο τμήμα του Έβρου και εμείς βαδίζουμε στο πλαίσιο του σχεδιασμού».

«Είμαστε εκεί, είμαστε αποφασιστικοί, έχουμε ψυχραιμία, έχουμε σχέδιο, έχουμε πληροφορίες. Η ΕΥΠ σε στενή συνεργασία με εμάς, έχει αναπτύξει όλα τα δίκτυα. Έχουν γνώση οι φύλακες», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι επίκειται νέα ασύμμετρη απειλή στον Έβρο, ο υπουργός ανέφερε ότι χρονικά δεν προσδιορίζεται, ωστόσο είναι παρούσα και εν δυνάμει απειλή τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά και υπογράμμισε ότι το ελληνικό σώμα και η ελληνική ακτοφυλακή είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασισμένοι να πράξουν ότι χρειάζεται ώστε να διαφυλάξουμε τα σύνορα μας.

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι «ο φράχτης επεκτείνεται περίπου 28 χλμ, έτσι το χερσαίο τμήμα του ενισχύεται σημαντικά με τεχνικά έργα ώστε να είναι απροσπέλαστος. Όσον αφορά το μέρος του ποταμού σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις επιτηρούνται περάσματα, δημιουργούμαι τεχνικά εμπόδια -όπου χρειάζεται- και αναπτύσσουμε ένα πλήρες σχεδιασμό με τεχνικά μέσα και προσωπικό ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα και απόλυτο έλεγχο στην περιοχή».

Ερωτηθείς για τις ενστάσεις της Τουρκίας για την περίφραξη του φράχτη ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι τα θέματα αυτά άπτονται των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας με την απαιτούμενη υπευθυνότητα και σοβαρότητα και δεν χρειάζεται λόγος ανησυχίας.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤι είναι και πώς θα λειτουργήσει
Επόμενο άρθροΟικονομικό Επιμελητήριο: Ευκαιρία για ενίσχυση πληγέντων κλάδων και προσέλκυση επενδύσεων τα €32 δισ.