Την πεποίθηση ότι η Κίνα είναι πλέον το αντίπαλο δέος για τις ΗΠΑ εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, σχολιάζοντας τα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

«Η αμερικανική κοινωνία είναι τρομερά διχασμένη, αλλά εάν υπάρχει ένα πράγμα που ενώνει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, αυτό είναι το αντίπαλο δέος της Κίνας. Ο νέος μεγάλος αντίπαλος είναι η Κίνα με ψυχροπολεμικούς όρους», σημείωσε. Τόνισε, πάντως, ότι αρκετοί ευρωπαίο ηγέτες δεν αισθάνονται άνετα με αυτό το νέο αμερικανικό δόγμα και «δεν είναι ενθουσιασμένοι με το αντι-κινεζικό μένος, διότι οι χώρες τους είναι πολύ πιο ανοικτές στο παγκόσμιο εμπόριο σε σχέση με τις ΗΠΑ». Όπως είπε, υπάρχει ριζική στροφή της αμερικανικής εξωτερική πολιτικής σε σχέση με την προεδρία Τραμπ, καθώς πλέον η Ουάσιγκτον θέλει να τονώσει τις συμμαχίες της και να ηγηθεί του δυτικού κόσμου και να κάνει συμμαχίες με δημοκρατικές χώρες. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν αρκετές χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ  που είναι αμφισβητούμενης δημοκρατικότητας, αναφέροντας – μεταξύ άλλων – την Τουρκία τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.


Αναφορικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο κ.Τσούκαλης είπε ότι «θέτει νέες βάσεις για το μέλλον», σημειώνοντας πως «το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε ξανά ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Τουρκίας και το οποίο λειτουργεί και το οποίο δεν υπήρχε εδώ και καιρό». «Είναι καλό να επικοινωνούν οι δυο ηγέτες, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα ανάμεσα στις δυο χώρες», τόνισε.

«Μακάρι να συμφώνησαν ότι έχουμε διαφορές, αλλά θέλουμε να τις συζητάμε αντί να ανταλλάσσουμε ύβρεις και να απειλές με φρεγάτες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Για πάνω από ένα χρόνο δεν υπήρχε τέτοιο κανάλι επικοινωνίας και αυτό είναι επικίνδυνο για όλους», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι σε αυτή τη συγκυρία, «ούτε η μια πλευρά ούτε η άλλη θα μπει σε ουσιαστική συζήτηση για εσωτερικούς λόγους. Ελπίζουμε να περάσουμε ήσυχα τους επόμενους μήνες, χωρίς διάφορες προκλήσεις από τη γειτονική χώρα». Υπογράμμισε ότι «ο  χρόνος λειτουργεί σε βάρος μας. Κάνουν τεράστιο κακό στη χώρα μας, όσοι προτιμούν να τα βάζουν όλα τα θέματα κάτω από το χαλί, περιμένοντας ότι κάποιος άλλος θα τα λύσει το μέλλον».

«Αν το κύριο μας θέμα είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, όσο περνά ο χρόνος το ουσιαστικό πρόβλημα παύει να υπάρχει ως υλική έννοια», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγώντας πως και οι 2 πλευρές «τσακώνονται για τους υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο, τα οποία σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν στο τραπέζι, σύμφωνα με τις νέες κατευθύνσεις της ΕΕ. Κινδυνεύουμε να τσακωνόμαστε για κάτι που δεν θα υπάρχει. Είναι λίγο σουρεαλιστική η κατάσταση», κατέληξε ο κ. Τσούκαλης.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔιαψεύδει τον Σμάιχελ η UEFA: «Καμία ομάδα δεν απειλήθηκε»
Επόμενο άρθροΤο πρόγραμμα του τουρνουά Ακρόπολις