Με κύριο μέτωπο την πυρκαγιά στις Κεχριές, οι δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν μέσα σε 24 ώρες να επιχειρήσουν σε 72 πύρινα μέτωπα. Την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η ΓΓΠΠ

Με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι: «Κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου που επλήγη από δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες 22-7-2020 προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους».

Στις Κεχριές

Στάχτη και αποκαΐδια είναι ό,τι έχει μείνει από το πανέμορφο πευκοδάσος στις Κεχριές Κορινθίας.

Υπό αντίξοες συνθήκες και με θυελλώδεις ανέμους για δεύτερο 24ωρο, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες,στις Κεχριές Κορινθίας. Ενεργό μέτωπο στα Αθίκια, όπου χτύπησαν οι καμπάνες.

Το μέτωπο της φωτιά εκτείνεται σε μήκος 30 χιλιομέτρων, με διάσπαρτες εστίες, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις. Τη νύχτα η επιχείρηση συνεχίστηκε με τα πεζοπόρα τμήματα. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης, δήλωσε ότι η πυρκαγιά στις 9μμ της Πέμπτης ήταν σε ύφεση λόγω της μείωσης της έντασης των ανέμων, χωρίς ενεργό μέτωπο, με αποτέλεσμα στη διάρκεια της νύχτας τα πεζοπόρα τμήματα να αξιοποιήσουν το στοιχείο αυτό.

Να κηρυχθεί ο δήμος Κορίνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο δήμαρχος.

Εκκενώθηκαν προληπτικά,ο οικισμός της Ντράσσας και μια παιδική κατασκήνωση κοντά στο Σοφικό. Οι γονείς παρέλαβαν τα παιδιά τους με ασφάλεια. Εκκενώθηκε και το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Προωθείται η εκκένωση του Σοφικού Κορινθίας, σύμφωνα με την περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, «ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ενημερώθηκε ότι η φωτιά αναπτύσσεται σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων».

Επίσης, σύμφωνα με την περιφέρεια Πελοποννήσου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας.

Στο νοσοκομείο Κορίνθου διακομίστηκε πυροσβέστης, που τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Ζημιές στο χωριό Αλαμάνο, καταστροφές σε σπίτια (κυρίως σε αύλειους χώρους) και καλλιέργειες, είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της πυρκαγιάς, ενώ αποπνικτική έχει γίνει η ατμόσφαιρα.

72 Πύρινα μέτωπα σε 24 ώρες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος: «από τις 7μμ της 22/7/2020 έως τις 7μμ της 23/7/2020 εκδηλώθηκαν 72 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 805 πυροσβέστες, 318 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το μεσημέρι στις Κεχριές Κορινθίας, για τον συντονισμό από αέρος επιχειρούν δύο (2) Ε/Π του Π.Σ. και ένα (1) Ε/Π της ΕΛ.ΑΣ., με τη συνδρομή, δύο (2) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντών πυροσβεστών καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το μεσημέρι στις Κεχριές Κορινθίας είναι σε εξέλιξη, με πολλές διάσπαρτες καύσεις. Συνολικά επιχειρούν 268 πυροσβέστες, 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., 10 Ε/Π και 10 Α/Φ. Για τον συντονισμό από αέρος επιχειρούν δύο (2) Ε/Π του Π.Σ. και ένα (1) Ε/Π της ΕΛ.ΑΣ. Συνδρομή παρέχουν: δύο (2) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών».

Επίσης με άλλη ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα κάνει γνωστό ότι συνελήφθη άτομο ως υπαίτιο πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια στη Ζαχάρω Ηλείας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Ελίνα Κολύβα, Δήμητρα Αναργύρου, Σταύρος Ζορμπαλάς

Πηγές: EΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:

Πύρινη κόλαση στις Κεχριές – Εκκενώσεις χωριών

Θλίψη και οργή προκαλεί η φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας

Με διάσπαρτες εστίες η φωτιά στις Κεχριές – Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Φιγαλεία Ηλείας (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Ανεπίτρεπτο να στοχοποιούνται εργαζόμενοι για να πληγεί η ομοσπονδία»
Επόμενο άρθροΕλεύθερος από την Φενέρμπαχτσε ο Σλούκας