Στη Βουλή των Κοινοτήτων, για πρώτη φορά μετά το ξεκάθαρο «no» της Ε.Ε. στο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit, θα βρεθεί σήμερα η Τερέζα Μέι. Μία εβδομάδα πριν από ένα ακόμη κρίσιμο ραντεβού με τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει τους «αντάρτες» Τόρις και να τους πείσει για ποιον λόγο δεν δείχνει κανένα ίχνος υποχώρησης από τις αρχικές προτάσεις της.

 

Οι Μέι δέχεται πλέον ασφυκτικές πιέσεις από όλες τις κατευθύνσεις. Ο πρώην υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, προειδοποίησε χθες σε σκληρό τόνο για τις «τρομερές» εκλογικές συνέπειες για το κόμμα, εάν η πρωθυπουργός επιμείνει στο ίδιο μοτίβο για το εμπόριο με την Ε.Ε.

 

Στο άλλο μέτωπο, των ιρλανδικών συνόρων, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας – στο οποίο στηρίζεται η Μέι – έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχτεί καμία λύση, «η οποία χωρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ιρλανδική Θάλασσα».

 

Ο «τρίτος» που πιέζει ασφυκτικά τη Μέι είναι ο χρόνος. Η Βρετανία πρόκειται να ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την Ένωση τον Μάρτιο του 2019, αλλά συμφωνία για το πώς θα είναι η σχέση της μετά την αποχώρηση δεν υπάρχει ακόμη.

 

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από κοινού με την Ε.Ε. «πλησιάζει σε εφικτές λύσεις». Το ενδεχόμενο άλλωστε ενός άτακτου μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – παρά τις «διαβεβαιώσεις» και των δύο πλευρών ότι είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑπώλειες στα ευρωταμπλό
Επόμενο άρθροΠροέτρεψε τους Ευρωπαίους να δουν με πιο θετική ματιά την ΕΕ