Μισό τρισεκατομμύριο ευρώ τα οποία θα χορηγηθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι υπό τη μορφή δανείων είναι το πλάνο που εισηγούνται Γαλλία, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μεταπανδημική εποχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντλήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, με την ακριβή διαμόρφωση του πλαισίου να καθορίζεται τις επόμενες ημέρες. «Τα χρήματα θα διατεθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού και μάλιστα ως επιχορηγήσεις και όχι ως δάνεια».

Σύμφωνα με το σχέδιο η ΕΕ «θα διαθέσει χρήματα για τους τομείς και τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί βαρύτερα. Η συνοχή στην Ε.Ε. έχει τεθεί σε κίνδυνο λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και τόνισε ότι «στόχος είναι η Ευρώπη να βγει από αυτή την κρίση ενισχυμένη, ενωμένη και αλληλέγγυα». Ζήτησε λοιπόν μια «εξαιρετική, εφάπαξ προσπάθεια», για την οποία, όπως είπε, η Γερμανία και η Γαλλία είναι πρόθυμες.

Η Γαλλογερμανική συμφωνία που αποκαλύφθηκε την Δευτέρα έχει σκοπό να λειτουργήσει ως προσχέδιο μίας ευρύτερης ευρωπαϊκής συμφωνίας για την μεταπανδημική εποχή καθώς η Κομισιόν θα αντλεί χρήματα από τις αγορές και θα τα δίνει – στο πλαίσιο του πολυετούς χρηματοδοτικού πλαισίου της Ε.Ε. – ως βοήθεια στα κράτη – μέλη που πλήττονται από την κρίση.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια που έχει ποτέ εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση προκειμένου να αντληθούν πόροι από τις αγορές και να αυξηθεί με αυτόν τον τρόπο δραστικά ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Παρά ταύτα οι διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών έχουν καθυστερήσει την δημιουργία ενός ταμείου ύψους 1 τρισ. ευρώ καθώς υπήρχαν σημαντικές διαφορές για το πού θα βρεθούν τα χρήματα. Τα μεγαλύτερα εμπόδια δεν εντοπίζονταν ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά στις πλουσιότερες χώρες του βορά της ΕΕ, όπως η Ολλανδία και την Ιταλία .

Οι περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ που επλήγησαν περισσότερο αναμένεται να επωφελούν και περισσότερο από το ταμείο ανάκαμψης που αποφάσισαν ο πρόεδρος της Γαλλία ςκαι η Καγκελάριος της Γερμανίας.

«Η ΕΕ πρέπει να δράσει από κοινού, το έθνος κράτος δεν έχει καμία πιθανότητα εάν ενεργήσει από μόνο του», δήλωσε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ακόμη περαιτέρω εργασία για την ενίσχυση του μπλοκ. «Αυτή είναι η σύντομη απάντηση στην κρίση, για τη μακρά που θα πρέπει να συζητήσουμε».

Η επιδότηση θα δοθεί αναλογικά και με βάση τις ανάγκες κάθε χώρας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην ακολουθηθεί ο κανόνας που ισχύει στα δάνεια της Κομισιόν για το Πρόγραμμα SURE, που μοιράζονται με βάση το ΑΕΠ. Αντιθέτως μπορεί να βαραίνουν η ένταση της Ύφεσης και η Ανεργία, δηλαδή (σχεδόν -10% και 20% αντίστοιχα, με βάση τις επίσημες προβλέψεις της Κομισιόν που κατατάσσουν 1η τη χώρα μας στις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Έτσι η Ελλάδα που της αναλογούν 1,5 δισ. από τα 100 δισ. του προγράμματος SURE μπορεί να ελπίζει ενδεχομένως σε 10 ή και παραπάνω δισ. ευρώ και όχι μόνον 7,5 δισ. που αλλιώς θα δικαιούτο αναλογικά.

Γεραπετρίτης: Πολύ σημαντικό το βήμα που έγινε

Ως «πολύ σημαντικό βήμα από τις δύο ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης» χαρακτήρισε την κοινή πρόταση Μέρκελ – Μακρόν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Blue Sky”, ο υπουργός υπογράμμισε δύο καινοτομίες της εν λόγω πρότασης: ότι πρόκειται για ζεστό, νέο χρήμα, επίσης ότι δεν θα δοθεί υπό μορφή δανείου.

«Παραμένουν οι λεπτομέρειες να διευκρινισθούν, είναι προφανές ότι έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα από τις δύο ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης για την έκδοση ενός, από ό,τι φαίνεται, κοινού ομολόγου, δηλαδή τιτλοποίηση του χρέους των δύο χωρών», τόνισε εισαγωγικώς στη συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας για να εξειδικεύσει στη συνέχεια:

«Είναι ένα πράγματι πολύ σημαντικό βήμα, είναι περίπου αυτό που συζητούσαμε το τελευταίο διάστημα, δηλαδή για την τιτλοποίηση. Ασφαλώς είναι οι δύο χώρες που έχουν αρκετά κοινά οικονομικά χαρακτηριστικά, οπότε δεν είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει άμεσα θετικά για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν σοβαρές δημοσιονομικές διαφορές. Η αίσθηση που αποκομίζω, είναι ότι από την τιτλοποίηση αυτή, δηλαδή από το νέο χρήμα που θα εισρεύσει στην Ε.Ε., θα υπάρξει μια αναλογική διοχέτευση στις χώρες, οι οποίες έχουν κατ’ εξοχήν πληγεί από αυτήν την πανδημία. Αν αντιλαμβάνομαι καλά, θα έχουμε νέο χρήμα που ήταν το αίτημα των περισσότερων χωρών, περιλαμβανομένης και της Ελλάδος».

Μια πρόταση που εμπεριέχει δύο σημαντικές διαστάσεις, δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης, η πρώτη ότι, «πρόκειται για νέο χρήμα και όχι για μόχλευση ίδιων πόρων που βρίσκονται μέσα στην Ε.Ε., εισρέει, δηλαδή, ζεστό χρήμα στην Ε.Ε. που είναι ουσιαστικά το ανάλογο εκείνου που εμείς χαρακτηρίζαμε ως ευρωομόλογο», και η δεύτερη ότι, «διαφαίνεται ότι πρόκειται για επιδόματα και όχι για δάνεια, τα οποία θα επιβάρυναν αναλόγως το χρέος. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση, είμαστε γενικά ικανοποιημένοι από την αντίδραση της Ε.Ε., διακρατικά πλέον από τις μεγάλες χώρες, έστω και με σημαντική καθυστέρηση»

Ειδήσεις σήμερα:

Τραμπ: Παίρνω ένα χάπι υδροξυχλωροκίνης εδώ και 10 ημέρες!

Βγήκαν μαχαίρια στις φυλακές Νιγρίτας – Άγρια συμπλοκή με τραυματίες

Νέος σεισμός 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα στη ζωή απ’ το να μην γίνεις πρωταθλητής»
Επόμενο άρθροΣτην τετραμερή Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας ο Κ. Μητσοτάκης