Σε ισχύ ξανά το στεγαστικό επίδομα στα μέσα Φεβρουαρίου, το ύψος του οποίου θα είναι 70 – 210 ευρώ τον μήνα, ταυτόχρονα με την οριστικοποίηση του σχεδίου της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα του στεγαστικού επιδόματος το οποίο επρόκειτο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019, πήρε παράταση, καθώς εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο μπήκε στην τελική φάση διαμόρφωσής του.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πληροφορίες του Σin αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να χορηγηθεί νέα παράταση στο ν. Κατσέλη, η ισχύς του οποίου λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, καθώς η κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμο το πλαίσιο προστασίας της 1η κατοικίας το αργότερο στα μέσα Φεβρουαρίου ώστε να υποβληθεί στους θεσμούς και να συμπεριληφθεί στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα εκδοθεί στις 27 Φεβρουαρίου και εάν λυθεί το θέμα της 1ης κατοικίας θα ανάψει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης των 640 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το στεγαστικό επίδομα θα είναι μέρος της συνολικής ρύθμισης για την προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία ότι εκτός από το στεγαστικό επίδομα θα περιλαμβάνει και την επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων, των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών.

 

Η επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων, αποτελεί μέρος του κυπριακού μοντέλου ΕΣΤΙΑ, το οποίο θα αντικαταστήσει το ν. Κατσέλη. Η επιδότηση θα φτάνει στο 1/3 της δόσης του στεγαστικού δανείου, αλλά θα παρέχεται υπό όρους. Όλο το σχέδιο συζητήθηκε χθες το βράδυ σε διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι επαφές με τις τράπεζες ώστε να καταλήξουν την επόμενη εβδομάδα σε μια κοινή πρόταση.

 

Στόχος είναι, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου να κατατεθεί στη Βουλή το νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας και να κλείσει ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα.

 

Όπως έχει γράψει το Σin το νέο πλαίσιο προβλέπει την καθιέρωση μιας αυτόματης διαδικασίας ένταξης ή απόρριψης του δανειολήπτη στη ρύθμιση. Αντικαθίσταται έτσι η χρονοβόρα διαδικασία που ν. Κατσέλη που προβλέπει την υποβολή προσφυγής στο Ειρηνοδικείο και την εκδίκασή της, μετά από 2 και πλέον χρόνια.

 

Για το ύψος της προστασίας υπάρχει διαφορά με τις τράπεζες. Η κυβέρνηση θέλει το όριο της προστασίας να κινείται πέριξ των 150.000 – 180.000 ευρώ, σε ότι αφορά στην αξία της κατοικίας, ενώ οι τράπεζες θέλουν το όριο να μειωθεί ακόμη και κάτω από τις 100.000 ευρώ ή έστω να διαμορφωθεί πέριξ των 120.000 ευρώ.

 

Το στεγαστικό επίδομα

 

Η οριστικοποίηση του διαδόχου σχήματος για τον Ν. Κατσέλη ξεπαγώνει και το στεγαστικό επίδομα, το οποίο θα χορηγείται στα νοικοκυριά με εισοδήματα κοντά στα όρια της φτώχειας, που δυσκολεύονται να πληρώνουν το ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους ή τις δόσεις του στεγαστικού δανείου για την πρώτη και κύρια κατοικία τους.

 

Το ύψος του επιδόματος θα ξεκινά από 70 ευρώ, τον μήνα για τον άγαμο και θα αυξάνεται μέχρι 210 ευρώ, τον μήνα για τον έγγαμο με τρία παιδιά.

 

Το όριο του εισοδήματος θα κινείται μεταξύ των 7.000 – 8.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ για το 2018, έχουν προϋπολογιστεί να διατεθούν 410 εκατ. ευρώ.

 

Στους όρους χορήγησης του επιδόματος θα προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

 

Για όσους βαρύνονται με πληρωμή ενοικίου, το ποσό του επιδόματος θα καταβάλλεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

 

Η ενοικίαση κατοικίας θα πρέπει να αποδεικνύεται μέσα από το σύστημα taxis όπου δηλώνονται οι ενοικιάσεις κατοικιών. Ειδικότερα, για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης απαιτείται η προβλεπόμενη από τις οικείες διατάξεις του νόμου δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου. Φυσικά, αν δεν υπάρχει, δεν θα καταβάλλεται το επίδομα.

 

Στην περίπτωση δικαιούχου που επιβαρύνεται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, το επίδομα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου. Δηλαδή, δεν θα του πιστώνεται σε άλλο λογαριασμό, παρά μόνο σε εκείνον από τον οποίο αποπληρώνεται το δάνειο.

 

Η ειδική εφαρμογή θα ελέγχει τα στοιχεία του δανείου, με βάση τις δηλώσεις των προηγουμένων ετών, αλλά και της τράπεζας.

 

Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής. Με την πάροδο δώδεκα μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος δύναται να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

 

Η αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς τα δηλούμενα στοιχεία και συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. και στοιχείων που θα αντληθούν από τις υπόλοιπες διασταυρώσεις, υποβάλλεται από τον/ την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

 

Όλα τα δεδομένα που αφορούν σε προσωπικά στοιχεία, στη σύνθεση του νοικοκυριού, σε φορολογικά και οικονομικά στοιχεία προκύπτουν από διασυνδέσεις ή διασταυρώσεις με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, του ΑΜΚΑ και του ΕΦΚΑ και προσυμπληρώνονται αυτόματα.

 

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί, μέσω διασταυρώσεων, ότι μετά την οριστική υποβολή και επεξεργασία της, η αίτηση εκ παραδρομής ή τεχνικής αστοχίας έχει εγκριθεί χωρίς να πληρούνται κάποια από τα κριτήρια που ορίζονται στην παρούσα απόφαση, η πράξη έγκρισης ανακαλείται και η αίτηση σημαίνεται αυτομάτως με την ένδειξη «Ακυρωμένη». Οι λόγοι της ανάκλησης αναγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυμφώνησε να καταβάλλει φόρους 500 εκατ. ευρώ στη Γαλλία
Επόμενο άρθροΕνδεχομένως κάποιοι από τους 6 βουλευτές να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ