Στις 80.400 έφτασαν οι αιτήσεις των εργαζομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης.

Υπενθυμίζεται πως οι εργζόμενοι, αφού ενημερωθούν από τον εργοδότη τους πως τους δήλωσε στην ΕΡΓΑΝΗ, συμπληρώνουν τον αριθμό πρωτοκόλλου, τα στοιχεία τους και το ΙΒΑΝ για να πληρωθούν απευθείας από το κράτος το επίδομα των 800 ευρώ που δικαιούνται.

Από σήμερα, μπορούν να κάνουν δήλωση και οι εργαζόμενοι των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 2, αύριο οι εργαζόμενοι των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 3 κοκ.

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούν να υποβάλουν δήλωση και τις επόμενες μέρες καθώς η προθεσμία για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή εκπνέει στις 10 Απριλίου ενώ για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ λήγει στις 30 Απριλίου. Οι προθεσμίες αναμένεται να παραταθούν.

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν και όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου καθώς βάσει των ΠΝΠ δικαιούνται εκτός από το επίδομα ανεργίας και το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Αποζημίωση ειδικού σκοπού δικαιούνται και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου οι οποίες λύθηκαν πρόωρα, εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020.

Τα βήματα για την υπαγωγή σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης

Ο εργοδότης υποβάλει ψηφιακή αίτηση στο σύστημα Εργάνη για την υπαγωγή του προσωπικού του η μέρος αυτού σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης . Η προθεσμία για τους εργοδότες που ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή εκπνέει στις 10 Απριλίου και για τους εργοδότες που πλήττονται και εντάσσονται στους ΚΑΔ του υπουργείου οικονομικών εκπνέει στις 20 Απριλίου. Παράλληλα οι εργαζόμενοι το διάστημα 1-10 Απριλίου ( αναμένεται παράταση της προθεσμίας) καλούνται να υποβάλλουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr. Για να αποφευχθεί ενδεχόμενο αλαλούμ, το υπουργείο εργασίας προτρέπει τους εργοδότες να έρθουν σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους τους και να τους κοινοποιήσουν την ημερομηνία ένταξή τους στο καθεστώς αναστολής καθώς και τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης ο οποίος είναι απαραίτητος για να υποβληθεί η αίτηση από το μισθωτό.

Οι εργαζόμενοι μόνο των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή πρέπει να συμπληρώσουν επίσης τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση 40% του μισθώματος της Α’ κατοικίας τους. Το κράτος θα καλύψει τις εισφορές τους κατά την περίοδο της αναστολής της σύμβασης ενώ έχουν τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής φόρων και δόσεων δανείων. στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, καθώς και όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ.

Τα σημεία sos για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργοδότες ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και εντάσσονται στους ΚΑΔ του υπουργείου οικονομικών θα πρέπει να υποβάλλουν από τη Δευτέρα 6 Απριλίου το σχετικό ψηφιακό έντυπο στο σύστημα Εργάνη για να λάβουν και οι ίδιοι την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Προϋπόθεση και σ΄αυτήν την περίπτωση είναι να διατηρηθούν στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας. Αναστέλλεται και γι΄αυτή την κατηγορία η υποχρέωση καταβολής φόρου και δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών. Επίσης παγώνει η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων οφειλών μηνός Φεβρουαρίου (πληρωτέες έως 31/3) και Μαρτίου (πληρωτέες έως 30 Απριλίου) έως την 1ηΣεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου αντίστοιχα. Αν παρόλα αυτά δε θέλουν να κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν έως τις 10 Απριλίου θα έχουν έκπτωση 25% επί των οφειλών. Δηλαδή αντί της κατώτερης εισφοράς ύψους 220 ευρώ ,θα πληρώσουν 165. Η έκπτωση μπορεί να αξιοποιηθεί από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμα και από εκείνους που δεν έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ. Προσοχή! Η έκπτωση ισχύει μόνο για τις δικές τους εισφορές και όχι για τις εισφορές των εργαζόμενων που ενδεχομένως απασχολούν. Επίσης αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων του τραπεζικού δανείου για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜεγάλη η συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία στο ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά
Επόμενο άρθροΗ ΕΟΕ ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την ένταξή της στα μέτρα στήριξης