Οι κάτοικοι πόλεων με υπερβολικό αριθμό τουριστών, επιθυμούν περισσότερο μέτρα διαχείρισης της κατάστασης παρά περιορισμού του αριθμού των τουριστών, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ).

 

Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια έρευνα για τον τουρισμό πόλης, τον αντίκτυπό του και τις στρατηγικές διαχείρισής του, που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών IPSOS, σε 15 χώρες και σε δείγμα 12.000 ανθρώπων.

 

Σύμφωνα με αυτήν, τo 47% των κατοίκων σε όλο τον κόσμο θεωρούν ότι ζουν σε πόλεις με μεγάλο αριθμό τουριστών, το 50% ότι ο τουρισμός έχει θετικό αντίκτυπο στη δημιουργία πλούτου και στις πολιτιστικές ανταλλαγές, το 49% ότι θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να βελτιωθεί η διαχείρισή του, ενώ μόλις το 12% τάσσεται υπέρ των περιορισμών στον αριθμό επισκεπτών. Ακόμα μικρότερο (9%) είναι το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι θα πρέπει να σταματήσει τελείως η τουριστική προώθηση της πόλης τους.

 

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από το 70% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα μέτρα διαχείρισης του τουρισμού πόλης θα πρέπει να δίνουν έμφαση στη βελτίωση των υποδομών (72%) και στη δημιουργία αξιοθέατων για τουρίστες και κατοίκους (71%). Επίσης, ως μέτρο αντιμετώπισης της αυξημένης ζήτησης, το 65% προτιμά να διασφαλισθεί ότι οι τοπικές κοινότητες επωφελούνται από τον τουρισμό. Η επικοινωνία με τοπικές κοινότητες (50%) και επισκέπτες (48%) αποτελεί σημαντικό μέτρο, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες.

 

Η δημιουργία πλούτου και εισοδήματος, οι πολιτιστικές ανταλλαγές και οι νέες προσφορές δραστηριοτήτων αναψυχής ξεχωρίζουν ως τα σημαντικότερα οφέλη του τουρισμού στις πόλεις. Η αντίληψη για το θετικό αντίκτυπο του τουρισμού είναι ιδιαίτερα υψηλή στους κατοίκους της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Κορέας, της Ισπανίας και της Σουηδίας. Επιπλέον, το 52% πιστεύει ότι ο τουρισμός έχει μεγάλο ή μέτριο αντίκτυπο στη δημιουργία πλούτου και εισοδήματος. Ωστόσο το 46% πιστεύει ότι δημιουργεί υπερσυγκέντρωση.

 

Σημειώνεται ότι ενώ ο μέσος όρος των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πόλη του προσελκύει υψηλό αριθμό επισκεπτών βρίσκεται στο 47%, το ποσοστό αυτό για την Αυστραλία ανεβαίνει το 68% και για τη Γαλλία πέφτει στο 33%.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη για σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων
Επόμενο άρθροΤο όνειρο Jeep πιο κοντά σας από ποτέ