Σημείωσε ότι φέτος από αυτό το βήμα, είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά του “γιατί το τοπίο γύρω μας είναι πολύ διαφορετικό και πολύ πιο φωτεινό”. “Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν”, σημείωσε.

Μίλησε για ιδιαίτερα θετικά νέα από τις Βρυξέλλες και ανέφερε πως θα διαψευσθούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία και στην περικοπή των συντάξεων.Τέλος εκανε λόγο για μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων στον προϋπολογισμό του 2019.

«Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Euro working Group», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Συνεπώς», σχολίασε, «φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στη καταστροφή και προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων, αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, από αυτή εδώ την αίθουσα».

Μέτρα ελαφρύνσεων, όχι μόνο για τους πιο αδύναμους αλλά και για την μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα

«Η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός μνημονίων», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι «πετύχαμε παράλληλα μια συμφωνία για το χρέος που μας ανοίγει ένα καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας» και πως για πρώτη φορά έχουμε μια ρύθμιση για το χρέος που το καθιστά βιώσιμο και διαχειρίσμο.

Σημείωσε ότι «το σημαντικότερο, με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σε αντίθεση με τα δυο προηγούμενα, βρίσκονται πλέον στα χέρια μας τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής».

Υπογράμμισε πως το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πιο αισιόδοξο περιβάλλον θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στο φετινό προϋπολογισμό. «Όπου όχι μόνο δε θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη πραγματική οικονομία». Ελαφρύνσεων, όπως είπε, όχι μόνο για τους πιο αδύναμους αλλά και για την μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα.

Επισήμανε ότι έγινε πράξη το αίτημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος να γίνει κοινωνικός εταίρος.

«Η χώρα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία χάρη στην οικονομική ανάκαμψη και μπορεί ταυτόχρονα να εφαρμόσει πια το δικό της εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι αυτό το σχέδιο το συνδιαμόρφωσε η κυβέρνηση με τους παραγωγικούς φορείς υπάρχει και πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2010 δεν χρεοκόπησαν μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά ένα ολόκληρο παραγωγικό μοντέλο.

Πυλώνας σταθερότητας, ευημερίας και συνανάπτυξης η Ελλάδα

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας και την προσέλκυση επενδύσεων είναι μια ενεργητική εξωτερική πολιτική που λύνει προβλήματα- μια εξωτερική πολιτική στον αντίποδα της αδράνειας, που αξιοποιεί τις δυνατότητες που ανοίγονται στην περιοχή για μια Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, οικονομικής ευημερίας και συνανάπτυξης», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Και σε μια τέτοια πορεία η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αποτελούν όχι μόνο τον ισχυρότερο περιφερειακό βραχίονα του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, αλλά και το βραχίονα εκείνο που είναι κρίσιμος για τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε.

Οπως είπε, «είναι κρίσιμος για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται πλέον μπροστά μας, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και σε αυτό το πλαίσιο, η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και διπλωματίας είναι πιο σημαντική από ποτέ».

«Η έξοδος από την κρίση δεν είναι για εμάς μονάχα θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και βελτίωση των κοινωνικών δεικτών»

Η ενίσχυση της εργασίας είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, είπε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι “η έξοδος από την κρίση δεν είναι για εμάς μονάχα θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και βελτίωση των κοινωνικών δεικτών”.

“Βήμα, βήμα αποκαθιστούμε τις απώλειες της κρίσης”, σημείωσε, λέγοντας ειδικότερα ότι η ανεργία του Αυγούστου του 2018 διαμορφώνεται σε 18,9% και παρουσιάζει μείωση 8,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013.

Πρόσθεσε πως το πλέον δυναμικό στοιχείο, είναι η μείωση της ανεργίας των νέων που από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2018 μειώθηκε από το 50% στο 36,8%. Οι απασχολούμενοι τον Αύγουστο του 2018 είναι 336 χιλιάδες περισσότεροι σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014.

Επισήμανε ότι το 2018 υπήρξε ρεκόρ 17ετίας στο ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων, δηλαδή υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση από το 2001. Τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι ότι το 70% των νέων αυτών θέσεων είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το μέσο ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου του 2018 διαμορφώνεται σε +2,15% σε σχέση με το 2017, ότι οι εξαγωγές παραμένουν σε ανοδική τροχιά κόντρα στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών που τις ήθελαν να σταθεροποιούνται ή να μειώνονται. “Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση εξαγωγών 16.9% το 9μηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2017, ενώ για πρώτη φορά αυτή η δραστηριότητα δείχνει να έχει ισχυρές βάσεις και διατηρήσιμα χαρακτηριστικά”.

Είπε ακόμη ότι το 2017 επίσης σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των Ξένων ‘Αμεσων Επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας: Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014 έχουν αυξηθεί κατά 86% και βρίσκονται πέντε φορές παραπάνω σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2013, ενώ αυξάνονται κατά 16,8%  το πρώτο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2018  σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Επισήμανε ακόμη την αύξηση κατά 20,5% στον Κύκλο Εργασιών στη Βιομηχανία, τον Αύγουστο του 2018 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017. “Στόχος μας είναι η συμμετοχή της βιομηχανίας να ανέλθει μεσοπρόθεσμα στο 12% του ΑΕΠ”, είπε.

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚοινωνικό μέρισμα 1,5 δισ. προ των πυλών
Επόμενο άρθροΕκτροχιασμός τρένου στο Λιανοκλάδι