Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα βήματα προς την επιστροφή στην νέα καθημερινότητα. Μέχρι το Σάββατο, αναμένονται οι αποφάσεις για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα. Μετά από τις διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει μεταξύ της κυβέρνησης και της επιτροπής των λοιμοξιολόγων φαίνεται ότι διαμορφώνεται το πλαίσιο χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού.
Δύσκολή εξίσωση παραμένει η λειτουργία των σχολείων. Όπως όλα δείχνουν βαδίζουμε προς ένα δίμηνο σχεδιασμό. Η πρώτη φάση «ξεκλειδώματος της χώρας», τοποθετείται χρονικά ως τις 15 Ιουνίου . Ο έλεγχος θα είναι εβδομαδιαίος και θα γίνεται επανεκτίμηση των εξελίξεων ώστε να γίνονται διορθωτικές αλλαγές είτε προς χαλάρωση ή και προς αυστηρότερες ρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση προετοιμάζει και τον οδικό χάρτη για την ανάκαμψη του τουρισμού και την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το σχέδιο κινείται σε δύο άξονες, αφενός ασφαλής είσοδος και διαμονή τουριστών στη χώρα μας και αφετέρου χρηματοδότηση των ζημιών που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού. ‘Όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής, η λειτουργία τον ξενοδοχειακών μονάδων θα είναι δυνατή στη δεύτερη φάση του σχεδιασμού. Ερώτημα παραμένει πότε θα επιτραπεί και η είσοδος τουριστών στη χώρα από το εξωτερικό.
Επίσης μελετάται η προφύλαξη των ευπαθών ομάδων και των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών ενώ υπάρχει και προσανατολισμός ως προς τον διαχωρισμό τον εχόντων υποκείμενα νοσήματα.
Τέλος θα συνεχιστεί η χρήση του 13033 και των SMS και μελετάται το ενδεχόμενο να προστεθούν περισσότερες επιλογές.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τρουπής

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ στο Ιόνιο
Επόμενο άρθρο«Ο κορωνοϊός δεν θέλει να με… εγκαταλείψει»