Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης εξέπεμψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων και των κρατών μελών της ευρύτερης περιοχής, κατά τη διάρκεια του 2ου υπουργικού φόρουμ Θεσσαλονίκης 2020, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, νωρίτερα σήμερα και κατόπιν πρόσκλησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια και της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ. Οι υπουργοί συμφώνησαν να επιταχύνουν το συντονισμό και τη συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία και να μειώσουν, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τον εκτεταμένο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπό της στην περιοχή.

«Η πανδημία του νέου κορονοϊού COVID-19, ανέδειξε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, τη σημασία μιας συντονισμένης προσέγγισης, συνεργασίας και αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές», σημειώνεται στην κοινή υπουργική δήλωση που υιοθετήθηκε κατά τη συνάντηση. «Η περιφερειακή συνεργασία και η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί στοιχείο ζωτικής σημασίας σε αυτήν την εποχή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις που θέτει η τρέχουσα κρίση δημόσιας υγείας».

Δεδομένου ότι ο τουριστικός τομέας, ο οποίος αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή πρόκληση, αποτελεί βασικό στοιχείο των οικονομιών και κοινωνιών της περιοχής, οι υπουργοί δεσμεύθηκαν να στηρίξουν ενεργά όλες τις προσπάθειες και τα μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του αντικτύπου της πανδημίας και, με τακτική διασυνοριακή επικοινωνία, να διευκολυνθεί η αποκατάσταση και επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας.

Συμφωνήθηκε να συζητηθούν σε επίπεδο αρμόδιων αρχών οι καλύτεροι τρόποι για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, ανάλογα με την κατάσταση σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ, σχετικά με τις διασυνοριακές μετακινήσεις και τον τουρισμό, με βάση και τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πέρα από τη δέσμευση που ανέλαβε η ΕΕ να στηρίξει οικονομικά τα Δυτικά Βαλκάνια “κατά την μετά COVID-19” ανάκαμψή τους, η ενίσχυση της συνδεσιμότητας και η καλύτερη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνονται μεταξύ των βασικών στοιχείων που θα χαράξουν τον δρόμο για μια πιο ενισχυμένη οικονομική ενσωμάτωση μεταξύ της περιοχής και της ΕΕ», αναφέρει ακόμη η κοινή υπουργική δήλωση.

Οι συμμετέχοντες υπουργοί υπογράμμισαν ακόμη τη σημασία του πλήρους σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και των ανεξάρτητων μέσων και της ελεύθερης ανταλλαγής πληροφοριών που είναι ακριβείς και αξιόπιστες και δήλωσαν αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε τη διάδοση της παραπληροφόρησης, καθώς και την υποκίνηση του μίσους.

Τέλος, επιβεβαίωσαν εκ νέου τη σαφή στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, βάσει της αρχής των επιδόσεων της κάθε χώρας και συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να επιβεβαιώσουν την επιτευχθείσα πρόοδο και την μελλοντική τους πορεία.

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, το φόρουμ της Θεσσαλονίκης προσλαμβάνει πλέον μια σαφή δυναμική, ως ένα αποτελεσματικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της δεδηλωμένης επιθυμίας όλων των εμπλεκομένων μερών να συνεχίσουν να στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, όπως είχε διαμορφωθεί και αποφασιστεί το 2003 στην περίφημη «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και των Δυτικών Βαλκανίων, παρουσία της Κροατίας, ως τρέχουσας προεδρίας της ΕΕ. Συμμετείχαν επίσης ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚέρκυρα: Νεκρή σε θάλαμο Νοσοκομείου βρέθηκε 29χρονη -Συνόδευε το ανήλικο παιδί της
Επόμενο άρθροΚαταγγελία της ΠΑΕ κατά του Βρυώνη