Δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας για να αποφασίσει επί τις πρότασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Bαρθολομαίος, έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι μια τέτοια εξέλιξη θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ.

Ο προκαθήμενος των ορθοδοξίας περιέγραψε τις σοβαρές συνέπειες που θα προκύψουν από υλοποίηση του εγχειρήματος, λέγοντας ότι τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας μετά την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγ. Αποστόλων Φερίκιοϊ, αναφέρθηκε στην πρόθεση της Τουρκικής κυβέρνησης μετατροπής του μνημείου σε Τζαμι εν’ όψει και της γνωμοδότησης του Τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, λέγοντας πως: «Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ. Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο τουρκικός λαός έχει την μεγάλη ευθύνη και την υψίστη τιμή να αναδεικνύει την οικουμενικότητα του μνημείου».

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού και στήριξης ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Ντέϊβιντ Σάττερφιλντ επισκέφθηκε την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου όπου είχε μακρά συζήτηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Την ίδια ώρα η Τουρκική προκλητικότητα απασχολεί την ΕΕ. «Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα που υπερασπίζεται τα σύνορά της και στην Κύπρο που υπερασπίζεται τα χωρικά της ύδατα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Επικριτικός προς τη Γαλλία ήταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, λέγοντας: «Η Γαλλία, την οποία διοικεί ο Μακρόν ή μάλλον την οποία δεν καταφέρνει αυτή τη στιγμή να διοικήσει, δεν βρίσκεται (στη Λιβύη) παρά μόνο για να επιδιώξει τα συμφέροντά της με καταστροφική νοοτροπία»,.

Στην τέταρτη Διάσκεψη των Βρυξελλών για τη Συρία, ο Ν. Δένδιας απέκρουσε τις κατηγορίες του Μ. Τσαβούγλου εναντίον της χώρας μας.

Με μήνυμά του στο Twitter ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφέρει:

«Με αφορμή αναφορές της Τουρκίας στη χώρα μας, υπενθύμισα την πρόσφατη μεθόδευση της Τουρκίας η οποία εργαλειοποίησε τον ανθρώπινο πόνο για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι, τα Τουρκικά μαχητικά πραγματοποιήσαν το πρωί της Τρίτης 30/6 υπερπτήσεις στην περιοχή, στα 24000 πόδια.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Αλκιβιάδης Στεφανής μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε: «Θέλουμε να παρέχουμε στην κυβέρνηση την σταθερή βάση της ασφάλειας και της Άμυνας, πάνω στην οποία εδράζεται το όραμα του πρωθυπουργού που είναι η πρόοδος και η ευημερία της Ελλάδας. Είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε μόνοι μας τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».

Η αντιπολίτευση επιμένει στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

«Είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου και των καλών σχέσεων με την γείτονα χώρα. Διάλογος όμως με σαφές και διαφανές πλαίσιο και όχι με την Τουρκία να έχει το περίστροφο στο τραπέζι», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

«Κουβέντα με πειρατές δεν κάνει κανείς ποτέ και η Τουρκία είναι ναζιστική χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Στην Τυνησία ο Ν. Δένδιας – Επί τάπητος η κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο (video)

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜε Βαλμπουενά κόντρα στον ΟΦΗ
Επόμενο άρθροΓια να επιβιώσω στο Survivor έφαγα ποντίκια, γλάρους, χελώνες