Ουρές σχηματίστηκαν για δεύτερη μέρα στη Μητρόπολη Αθηνών όπου εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να πουν το τελευταίο «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη.

Μεταξύ αυτών και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, που πήγαν στη Μητρόπολη λίγο μετά τις 15:30 της Τρίτης.

Πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά στη μεγάλη ουρά που είχε σχηματιστεί, ενώ η λαχτάρα κάποιων για το ύστατο «χαίρε» προκάλεσε μικρής έκτασης ένταση που γρήγορα εκτονώθηκε, καθώς δόθηκε ωριαία παράταση ώστε περισσότερος κόσμος να προλάβει να αποτίσει φόρο τιμής στο μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη.

Με ένα λουλούδι στο χέρι, συνήθως κόκκινο τριαντάφυλλο ή γαρύφαλλο, και τηρώντας όλα τα μέτρα κατά του κοροναϊού, άνθρωποι όλων των ηλικιών παρέμεναν ήσυχοι έως ότου έρθει η σειρά τους για να αποχαιρετίσουν τον μεγάλο δημιουργό.

Ο Κώστας Γαβράς, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως «ο Μίκης θα είναι για πάντα εδώ όχι μόνο στην καρδιά μας, αλλά και στα αφτιά μας μέσα από τη μουσική του. Χθες άκουγα το γελαστό παιδί, και που είναι σαν να αναφέρεται σε όλα τα γελαστά παιδιά που έχουν εγκατασταθεί στην πατρίδα μας από όλον τον κόσμο».

Ακόμα, αναφέρθηκε στο «Ζ» σχολιάζοντας πως η ταινία βοηθήθηκε ιδιαίτερα από τη μουσική του Μίκη, που ήταν ήδη γνωστός παγκόσμια για τη μουσική του και αναφέρθηκε στο πως κατάφερε να πάρει την έγκριση του συνθέτη για να χρησιμοποιήσει τα τραγούδια του.

Όπως είπε, χρειαζόταν τα δικαιώματα για να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μελωδίες του Μίκη. Έτσι η σύζυγός του και συνεργάτες του κατάφεραν να βρεθούν με τον Μίκη και να του μεταφέρουν την παράκληση του Γαβρά. Τότε ο Μίκης πάνω στο πακέτο από τα τσιγάρα του σημείωσε «Ο Κώστας να πάρει ό, τι θέλει από τη μουσική».

Αυτό ήταν και το «συμβόλαιό» μας, σημείωσε ο μεγάλος σκηνοθέτης, προσθέτοντας ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να υπογράψουμε κάποιο άλλο.

Τελευταία ημέρα λαϊκού προσκυνήματος

Υπενθυμίζεται ότι το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί -για τελευταία ημέρα στην Αθήνα- σήμερα από τις 10:00 έως τις 14:00, ενώ θα ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το ταξίδι για την Κρήτη προκειμένου ο Μίκης Θεοδωράκης να ταφεί στον Γαλατά Χανίων θα ξεκινήσει το βράδυ ενώ λίγο νωρίτερα, στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, η πομπή θα φτάσει με τη σορό του μουσικοσυνθέτη στην πύλη Ε3 (Αγιος Διονύσιος) στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια θα επιβιβαστεί στο πλοίο «Blue Galaxy» της ΑΝΕΚ.

Το τελευταίο «αντίο»

Στις 7.15 το πρωί της Πέμπτης, θα φτάσει στο λιμάνι της Σούδας όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων, Π. Σημανδηράκης.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπομπή στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και μετά θα συνοδευτεί στην Μητρόπολη, στον Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, όπου μέχρι τις 12 η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Θα ακολουθήσει και πάλι αυτοκινητοπομπή, προς τον ιερό ναό του Γαλατά Χανίων όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη 1 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει πεζή συνοδεία της σορού στο κοιμητήριο του Γαλατά.

Την ημέρα της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.

«Όλη η διαδικασία θα γίνει με απόλυτο συντονισμό της αντιπεριφέρειας Χανίων και της αστυνομικής Διεύθυνσης και θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία από τον κοροναϊό» τόνισε ο δήμαρχος Χανίων.

«Η τιμή, η θεσμική ευθύνη και η ηθική υποχρέωση που απορρέει από την επιθυμία του Μίκη, θα γίνει σεβαστή από όλους και όλες, και ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης θα τιμηθεί όπως πρέπει» κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυλλογικός τόμος για τη γλώσσα και την ηθική στα ΜΜΕ
Επόμενο άρθροΣταϊκούρας – Εντυπωσιακή μείωση των κόκκινων δανείων στη 2ετία