Το Σουηδικό Σπίτι στην Καβάλα, παράρτημα του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, με μια όμορφη αλλά συνάμα λιτή και απέριττη πράξη, τιμάει τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε από τη ζωή.

Στη μεγάλη κεντρική αίθουσα, στο ισόγειο του Σουηδικού Σπιτιού όπου φιλοξενείται η βιβλιοθήκη, με θέα στον εντυπωσιακό κήπο, έχουν τοποθετήσει εκδόσεις και cd που αναφέρονται στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και έχουν δημοσιευτεί στη Σουηδική γλώσσα.

Τι δηλώνει η επιμελήτρια του χώρου

Όπως τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η επιμελήτρια του Σουηδικού Σπιτιού Elisabeth Gullberg «είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτού του μεγάλου Έλληνα δημιουργού που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και στη Σουηδία. Αυτές τις μέρες στο Σουηδικό Σπίτι φιλοξενούνται δώδεκα άτομα στο πλαίσιο υποτροφιών και άλλων επιστημονικών δράσεων οι όποιοι όταν κατεβαίνουν στη βιβλιοθήκη έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τις εκδόσεις που τους προτείνουμε και να ακούσουν τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Θέλουμε έτσι κι εμείς με τη σειρά μας να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη αυτού του παγκόσμιου Έλληνα που με τη μουσική του έφερε κοντά τους ανθρώπους».

«Ο βιβλιοθηκονόμος του Σπιτιού Thomas Thomell», συνεχίζει η κ. Gullberg, «ο οποίος μάλιστα γνώριζε και προσωπικά τον Μίκη Θεοδωράκη, είχε και ενεργή δράση κατά της χούντας της Ελλάδας στη Σουηδία, πήρε την πρωτοβουλία να βρει βιβλία, εκδόσεις και αρχεία σουηδικών εφημερίδων όπου αναφέρονται στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη και να τα προτείνει σε όσους αυτό το διάστημα επισκέπτονται και διαμένουν στο Σπίτι».

Φιλοξενεί δεκάδες Σουηδούς καλλιτέχνες κάθε χρόνο

Το Σουηδικό Σπίτι αποτελεί σήμερα ένα μοναδικό πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της σύγχρονης Καβάλας όπου κάθε χρόνο φιλοξενεί δεκάδες Σουηδούς καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες που επισκέπτονται την πόλη στο πλαίσιο διαφόρων δράσεων και υποτροφιών προκειμένου να μελετήσουν και να δημιουργήσουν πάνω στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται. «Πνιγμένο» μέσα στις τσιμεντένιες πολυκατοικίες στη συνοικία των Αγίων Ανάργυρων και χτισμένο πριν από ογδόντα χρόνια, το Σουηδικό Σπίτι αποτελεί το τελευταίο εναπομείναν κτίσμα που θυμίζει στον επισκέπτη την αρχοντιά της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου.

Εντυπωσιακό μέσα στις αυστηρές αρχιτεκτονικές γραμμές του, χτισμένο πάνω σε ένα λόφο της πόλης προσφέροντας άπλετη θέα στο θαλάσσιο κόλπο. Χάρη σε αυτό το οικοδόμημα, ογδόντα χρόνια μετά, η πόλη της Καβάλας εξακολουθεί ν’ αποτελεί σημείο αναφοράς για πάρα πολλούς Σουηδούς καλλιτέχνες που φιλοξενούνται σ’ ένα χώρο γεμάτο αναμνήσεις, που διακρίνεται από λιτή πολυτέλεια, λούζεται στο φως του ήλιου, διαθέτοντας έναν μοναδικής ομορφιάς κήπο με δεκάδες λουλούδια, οπωροφόρα δέντρα, καλλωπιστικά φυτά, ακόμα και μια ξεχωριστή ποικιλία αμπέλου.

Πάνω από 2.500 βιβλία στο Σουηδικό Σπίτι

Τα τελευταία 40 χρόνια, το Σουηδικό Σπίτι φιλοξένησε περισσότερους από 6.000 επισκέπτες. Κατά το διάστημα αυτό έχει συγγραφεί ένας διόλου αμελητέος αριθμός βιβλίων από τους επισκέπτες κατά τη διαμονή τους. Ανάμεσα σε αυτά, επιστημονικά και λογοτεχνικά βιβλία, καθώς επίσης ένας μεγάλος αριθμός άρθρων, εργασιών και επιστημονικών μελετών σε πολλούς τομείς. Πολλά από αυτά βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Σπιτιού, που σήμερα αριθμεί περίπου 2.500 τίτλους, οι οποίοι μπορούν να αναζητηθούν και ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πύλης της Βιβλιοθήκης των Βορείων Χωρών στην Αθήνα. Το Σπίτι έχει επίσης σταθεί πηγή έμπνευσης για μια σειρά λευκωμάτων και εικαστικών εκθέσεων, γεγονός που δείχνει αφενός την ιδιαιτερότητα του χώρου και της ατμόσφαιρας που προσφέρει και αφετέρου πόσο εμπνέει στη δημιουργία, και δη σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓλυκά Νερά – Κοντά στον συνεργό του Μπάμπη η αστυνομία – Προσπάθησε να σβήσει τα ίχνη του εγκλήματος
Επόμενο άρθροΧάλασε ο εξαερισμός του αγωγού απάντησε η ΔΕΥΑΜΒ στην Περιβαλλοντική