Η Αττική εξακολουθεί να έχει τη μερίδα του μέλλοντος στον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού και εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, με ιδιαίτερα μεγάλο φορτίο στο κέντρο της Αθήνας, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στη χώρα μας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι η ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και στη χώρα μας. Ανέφερε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων έδειξε παροδικά μικρή κάμψη όμως επανήλθε σε αριθμό άνω των 70 (79 την Τρίτη), ενώ ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν παραμένει στα επίπεδα των 5 ατόμων ανά ημέρα.

Από τα 416 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα 240 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής.

Για την αντιμετώπιση της Covid-19, ο Δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενισχύουν τον συντονισμό τους με μια σειρά ενεργειών που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, συνεχίζονται και οι δράσεις παρέμβασης του ΕΟΔΥ με επιδημιολογικούς ελέγχους με ταχέα τεστ αντιγόνου σε γειτονιές της Αττικής.

Την Τρίτη, στη δράση του ΕΟΔΥ στην Κουμουνδούρου, σε 574 ελέγχους  διαγνώστηκαν 23 άτομα θετικά στον κορονοϊό, εκ των οποίων 6 Έλληνες και 17 αλλοδαποί.

Στην ίδια γραμμή φαίνεται ότι κινείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει διασφαλίσει 120 εκατ. ταχέα τεστ που θα διατεθούν σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Για το προφίλ αξιοπιστίας των ταχέων τεστ, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι τα θετικά αποτελέσματά τους μέχρι στιγμής έχουν όλα επιβεβαιωθεί σε ελληνικά εργαστήρια. Όσον αφορά την ευαισθησία τους, υστερούν σε σχέση με τα μοριακά τεστ σε ποσοστό 5-8%. Σε κάθε περίπτωσ,η η χρήση τους έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και πρέπει να ερμηνεύεται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Αναφορικά με το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως αρχικά το αποτέλεσμα των τεστ ήταν οριακά θετικά, δηλαδή επρόκειτο για ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, όπως επισήμανε. «Για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να προκύψει εστία διασποράς ελήφθησαν τα εν λόγω μέτρα», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε ότι όλα τα επαναληπτικά τεστ που διενεργήθηκαν στον Πειραιά στα 12 άτομα και τις 24 επαφές τους, ήταν όλα αρνητικά, καθώς και οι έλεγχοι που έγιναν σε επιφάνειες του πλοίου.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροMαγικός πόντος από τον Ίμερ κόντρα στον Τζόκοβιτς!
Επόμενο άρθρο«Χάλασε» η μεταγραφή του Αρμένιου Χαρογιάν λόγω επιστράτευσής του