Τους πρώτους εννέα μήνες ου 2018, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας πέρασαν στην Κολομβία, εγκαταλείποντας την πατρίδα τους, που μαστίζεται από βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση, ενώ 676.000 έφυγαν από τη χώρα αυτή προς άλλα κράτη, κυρίως τον Ισημερινό, το Περού, τη Χιλή, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Μετανάστευσης στην Μπογκοτά.

 

Στην Κολομβία βρίσκονται πάνω από 1.032.000 πολίτες της Βενεζουέλας, από τους οποίους 573.000 έχουν λάβει άδειες παραμονής, 217.000 διαμένουν παράτυπα στη χώρα και 240.000 έχουν υποβάλει αιτήσεις για να λάβουν άδειες παραμονής και οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

«Η κατάσταση των μεταναστών από τη Βενεζουέλα είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλός αριθμός» τόνισε ο διευθυντής της υπηρεσίας Μετανάστευσης.

 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 1,9 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2015 εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Καθημερινά την εγκαταλείπουν περίπου 5.000 πολίτες, στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

 

Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε εκτίμησε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι η άφιξη ενός εκατομμυρίου μεταναστών από τη Βενεζουέλα ενδέχεται να κοστίσει στη χώρα του φέτος το 05% του ΑΕΠ της, δηλαδή 1,348 δισ. αμερικανικά δολάρια, και προειδοποίησε ότι η Κολομβία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη αυτή την κρίση.

 

Η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, απρόθυμη να αναγνωρίσει τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική ροή, απαίτησε από τον ΟΗΕ να «αποδείξει» αυτές τις στατιστικές, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτην Ομόνοια ο Αναστασίου
Επόμενο άρθροΠαραλυτική στασιμότητα της οικονομίας με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης