«Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει ότι είμαι Μακεδόνας που ζω σε αυτή την περιοχή. Επιτέλους, έχουμε μια χώρα που κανείς δεν αμφισβητεί, αυτό για το οποίο πάλεψαν οι πρόγονοί μας», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε κανάλι της Βοσνίας.

 

Ο Ζάεφ τόνισε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχτηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και πως «κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα σ’ αυτό το έδαφος».

 

Παράλληλα, ανέφερε ότι κατά τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση η εθνική ταυτότητα των “Μακεδόνων” ως “Μακεδόνες” που μιλούν “μακεδονική” γλώσσα, με τη δική τους παράδοση και ιστορία.

 

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε πως έχει «μία χώρα, για την οποία οι πρόγονοί μας πολέμησαν, και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό», επισημαίνοντας ως πρόβλημα, αυτό είναι αυτό της σχισματικής εκκλησίας.

 

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε πως η επιμονή πολιτικών και στις δύο χώρες, βοήθησε να επιτευχθεί, μαζί με τη μεγάλη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε.

 

Σχετικά με τη Ρωσία  υπογράμμισε πως δεν θέλει να δει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι «θέλουμε μια καλή σχέση με τη Ρωσία. Κατανοούμε τη στάση της αλλά πάνω από το 80% των “Μακεδόνων” πολιτών θέλουν η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».

 

Σχολιάζοντας τα προβλήματα άλλων βαλκανικών χωρών ο Ζάεφ υπεραμύνθηκε της λογικής των «ανοιχτών» συνόρων, λέγοντας πως «στα Βαλκάνια όλα τα κράτη είναι πολυεθνικά και θα ήταν ιδανικό να υπάρχουν ανοιχτά σύνορα, συνεργασία μεταξύ των λαών, εύκολη ροή ανθρώπων και αγαθών».

 

Κλείνοντας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα είναι αυτός που θα λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, προσθέτοντας ότι «από μόνη της η υποψηφιότητα είναι τιμή για τη “Μακεδονία”».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠτώση για το Γενικό Δείκτη
Επόμενο άρθροΜικτά πρόσημα στη Wall Street