Η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Aleurocanthus spiniferus (Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης) διαπιστώθηκε στις περιοχές του Παναιτωλίου, της Αβώρανης, του Καινούργιου και της Μυρτιάς σε εσπεριδοειδή, αμπέλι και τριανταφυλλιές (φυτείες και μεμονωμένα δέντρα).

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό εχθρό των εσπεριδοειδών με πολλούς άλλους επίσης ξενιστές όπως το αμπέλι, οι τριανταφυλλιές, η συκιά, η ροδιά, η μηλιά, η αχλαδιά, η μουριά, η δάφνη, ο κισσός, η ιτιά κλπ, ενώ εγκαθίσταται σε καλλιέργειες, φυσική βλάστηση και σε αστικό πράσινο (πάρκα, ιδιωτικοί κήποι κλπ).

Χαρακτηριστικά για τη διάκριση του εντόμου: Η ακίνητη μορφή του εντόμου (νύμφη) είναι μαύρου χρώματος με αγκαθωτές απολήξεις και περιβάλλεται από ζώνη λευκού χρώματος. Επιπλέον το σώμα του καλύπτεται από λευκές κηρώδεις εκκρίσεις. Τα ενήλικα πτερωτά άτομα έχουν μεταλλικό γκρι-μπλε χρώμα και εναποθέτουν τα αυγά τους στην κάτω επιφάνεια των φύλλων

Συμπτώματα: Oι προνύμφες και οι νύμφες του εντόμου που βρίσκονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, τρέφονται από αυτά μυζώντας τους χυμούς τους. Στα μελιτώδη εκκρίματά τους επικάθονται μύκητες (η γνωστή καπνιά), οι οποίοι παρεμποδίζουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα των φυτών, γεγονός που οδηγεί σε σταδιακή εξασθένηση αυτών. Το μαύρισμα των καρπών υποβαθμίζει την ποιότητα τους και τους καθιστά μη εμπορεύσιμους.

Τρόποι μετακίνησης και διασποράς:

• Τα ενήλικα έντομα πετούν μόνο σε κοντινές αποστάσεις με την βοήθεια του ανέμου και μόνο όταν ενοχληθούν.

• Οι διασπορά σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με μεταφορά προσβεβλημένου φυτικού υλικού (φυτά προς φύτευση, φυτικά τμήματα, καρποί) είτε με την προσκόλληση ενήλικων εντόμων πάνω σε ανθρώπους, πλαστικές κλούβες, οχήματα.

Μέτρα αντιμετώπισης:

1. Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (πολλαπλασιαστικό υλικό, καρπούς από μολυσμένα δένδρα, άνθη κλπ) από τις άνωθεν περιοχές.

2. Διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκο μόνο με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

3. Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών.

4. Επεμβάσεις με ήπια προς τα ωφέλιμα έντομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στα αρχικά στάδια της προβολής καθώς και κατά τη χειμερινή περίοδο έως την άνοιξη πριν την εμφάνιση των ενηλίκων.

5. Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας επισημαίνει στους καλλιεργητές, καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, φυτωριούχους κλπ ότι είναι σημαντικό να περιοριστεί και να αποφευχθεί η επέκταση του επιβλαβούς αυτού οργανισμού καραντίνα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να επαγρυπνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή οι πολίτες που διατηρούν στους κήπους τους εσπεριδοειδή ή καλλωπιστικά, τα κέντρα κήπου, τα φυτώρια, οι καλλιεργητές ευπαθών καλλιεργειών, το γεωπονικό προσωπικό των Δήμων και οι εξαγωγείς που διακινούν εσπεριδοειδή.

Καλεί δε, τους παραγωγούς σε συχνή επιθεώρηση των οπωρώνων τους, ώστε σε περίπτωση που εντοπίσουν πιθανή προσβολή από τον Μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, να ενημερώσουν άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού, Φυτοϋγειονομικού ελέγχου και Φυτοπροστασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΆνοια – Ποιες παθήσεις του ματιού συνδέονται με την εμφάνισή της
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη – «Κλείδωσαν» νήπια στην τάξη γιατί το σχολείο δεν είχε αυλόπορτα – Οργισμένες αντιδράσεις