Μείωση στο ποσό των συναλλαγών που επιτρέπεται να γίνονται με μετρητά, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

 

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν συμφωνήσει να θέσουν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019 νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στο να αυξηθούν και πάλι οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα, οι οποίες άρχισαν να μειώνονται μετά την πλήρη άρση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες.

 

Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ κι έτσι να εμποδίζεται η φοροδιαφυγή.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη χρήση πλαστικού χρήματος,

 

– 5 στις 10 συναλλαγές είναι ανέπαφες

 

– κατά 7 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι δαπάνες που έγιναν το 2017 με κάρτα (από 19 δισ. το 2016 στα 26,5 δισ. το 2017)

 

– ο αριθμός συναλλαγών με κάρτα ανήλθε από 320 εκατ. το 2016, σε 620 εκατ. το 2017

 

– η μέση αξία των συναλλαγών ανέρχεται σε 35 ευρώ με χρεωστικές και 59 ευρώ με πιστωτικές κάρτες.

 

– επαγγελματικά POS : Έχουν εγκατασταθεί 650.000 τερματικά από 219.000 το 2015. Όμως 7 στα 10 ανενεργά σε πολλές επαγγελματικές κατηγορίες, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση της χρήσης μετρητών, προβλέπουν:

 

1. Από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα το όριο για αγορές με μετρητά, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να το περιορίσει στα 300 ευρώ, προκειμένου να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή.

 

2. Αλλαγές σχεδιάζονται και στο χτίσιμο του αφορολόγητου, με αύξηση του ποσοστού των απαιτούμενων ηλεκτρονικών δαπανών, βάσει εισοδήματος.

 

Η αύξηση που εξετάζεται έχει ως εξής:

 

-15% από 10% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

 

-20% από 15% για εισοδήματα από 10.001 έως και 30.000 ευρώ

 

-25% από 20% για εισοδήματα από 30.001 και πάνω

 

3. Αλλο μέτρο που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ είναι η υποχρεωτική χρήση POS και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως σε θέατρα, κινηματογράφους, ταξί, περίπτερα

 

4. Αλλαγές στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων: H ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει και το όριο των 500 ευρώ μέχρι το οποίο μπορεί να γίνεται με μετρητά η εξόφληση τιμολογίων προμήθειας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών από επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες προς άλλες επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες και η δαπάνη να αναγνωρίζεται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα του λήπτη. Στο όριο των 500 ευρώ συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κι αυτό το όριο των 500 ευρώ αναμένεται να μειωθεί, πιθανότατα στα 300 ή στα 200 ευρώ, με αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι περιπτώσεις συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων/επαγγελματιών, για τις οποίες τα μετρητά ως μέσο εξόφλησης του τιμολογίου δεν θα εμποδίζουν την έκπτωση της δαπάνης από τα ακαθάριστα έσοδα του λήπτη επιχειρηματία ή επαγγελματία.

 

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι στις 12 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία προκειμένου να δηλώσουν οι επιχειρήσεις στο Taxis τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς. Το πρόστιμο για όσους δεν συμμορφωθούν ανέρχεται στα 1000 ευρώ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα
Επόμενο άρθροΓαβρόγλου: Ακούμε προσεκτικά κάθε προβληματισμό