Δραστική ήταν η μείωση στις εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) το 2018 στην Ελλάδα, φθάνοντας το 3,6%, ένα ποσοστό που είναι κατά 44% υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, οι ρύποι CO2 που εκπέμπονται στην Ελλάδα αποτελούν το 2,1% του συνόλου που εκπέμπεται στην ΕΕ, ενώ πάνω από τις μισές εκπομπές αφορούν στις 4 μεγαλύτερες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία).

 

Συγκεκριμένα, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν το 2018 στην πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Πορτογαλία (-9,0%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (-8,1%), την Ιρλανδία (-6,8%), τη Γερμανία (-5,4%), την Ολλανδία (-4,6%) και την Κροατία (-4,3%). Αυξήσεις σημειώθηκαν σε οκτώ κράτη μέλη: τη Λετονία (+ 8,5%), τη Μάλτα (+ 6,7%), την Εσθονία (+ 4,5%), το Λουξεμβούργο (+ 3,7% ), τη Πολωνία (+3,5%), τη Φινλανδία (+ 1,9%) και τη Λιθουανία (+ 0,6%).

 

Οι εκπομπές CO2 το 2018 ήταν στην Ελλάδα μειωμένες κατά 3,6% σε σχέση με το 2017, έναντι μέσου ρυθμού μείωσης στην ΕΕ 2,5%. Πρόκειται για την 7η καλύτερη επίδοση μεταξύ των 28 κρατών-μελών, με την καλύτερη επίδοση να ανήκει στην Πορτογαλία (-9%) και τη χειρότερη στη Λετονία (+0,6%). Σύμφωνα με μια άλλη ανάγνωση των στατιστικών, πάντως, η Ελλάδα κινείται σχεδόν στο ένα τρίτο των καλύτερων επιδόσεων στην ΕΕ.

 

Το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι η μείωση αυτή αποτελεί «ένα ενθαρρυντικό στοιχείο στη συνολικότερη προσπάθεια μείωσης των εκπομπών ρύπων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή». Και προσθέτει ότι «το 2018 η οικονομική δραστηριότητα και η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε σχέση με το 2017, η μείωση των εκπομπών δεν μπορεί να αποδοθεί στις συνέπειες της πολυετούς κρίση».

 

«Είναι λογικό, δε, τα επόμενα χρόνια η εικόνα να βελτιωθεί περαιτέρω και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς θα υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, του οποίου κεντρικός στόχος είναι ο περιορισμός των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Σημειώνεται ότι οι εκπομπές CO2 συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ. Επηρεάζονται από παράγοντες όπως οι κλιματικές συνθήκες, η οικονομική ανάπτυξη, το μέγεθος του πληθυσμού, οι μεταφορές και οι βιομηχανικές δραστηριότητες.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ δυναμική μας αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο
Επόμενο άρθροΜειωμένα κέρδη για την Marriott International στο τελευταίο τρίμηνο