Σε μεικτό έδαφος σήμερα οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

 

Στα κινεζικά ταμπλό, ο Shanghai composite σημείωσε άνοδο 0,22% ενώ ο Shenzhen composite υποχώρησε 0,267%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει άνοδο 0,41%.

 

Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο, τα οποία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 8,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αντιστρέφοντας την πτώση του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, τα στοιχεία Οκτωβρίου υπολείπονται των προβλέψεων του Reuters που έκαναν λόγο για αύξηση 9%.

 

Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο βασικός δείκτης Nikkei έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,65%, με κέρδη 140,82 μονάδων, στις 21.821,16 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε με άνοδο 0,51% και κέρδη 8,31 μονάδων, στις 1.637,61 μονάδες.

 

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 0,39% στις 2.100.56 μονάδες, ενώ ο ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά 0,64% στις 5.693,70 μονάδες, με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες σε πτώση. Οι μετοχές ενέργειας υποχώρησαν 1,49% ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,91%.

 

Στήριξη στον δείκτη έδωσε η μετοχή της Fairfax Media που σημείωσε άνοδο 2,44% μετά την ανακοίνωση του προέδρου της εταιρείας, Nick Falloon, ότι η προτεινόμενη συγχώνευση με το τηλεοπτικό δίκτυο Nine Entertainment έτυχε θερμής υποδοχής από τους μετόχους. Η μετοχή της Nine Entertainment σημείωσε άνοδο 2,3%.

 

Στο μεταξύ, ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναφορικά με τον Ειρηνικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης στην Παπούα Νέα Γουινέα. Οι ηγέτες των οικονομιών Ασίας – Ειρηνικού δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν, καθώς οι διαφορές των δύο χωρών κυριάρχησαν στη συνεδρίαση.

 

Ο αντιπρέδρος Μάικ Πένς κατά την αποχώρησή του από το Πορτ Μόρεσμπι αναφέρθηκε στις διαφορές που έχουν οι ΗΠΑ με την Κίνα μία ημέρα αφού επέκρινε άμεσα το πρόγραμμα Belt and Road. «Ξεκινούν με εμπορικές πρακτικές με δασμούς και ποσοστώσεις, αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, την κλοπή πνευματικές ιδιοκτησίας. Αυτό πάει ακόμα πιο πέρα στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα στις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε ο Πενς σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του σύμφωνα με το Reuters.

 

Σε ό,τι αφορά το Βrexit, o απαιτούμενος αριθμός των επιστολών από συντηρητικούς βουλευτές για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής πρότασης μομφής εναντίον της πρωθυπουργού Μέι δεν έχει ακόμη συγκεντρωθεί, δήλωσε χτες στο ραδιόφωνο του BBC ο πρόεδρος της αποκαλούμενης “Επιτροπής 1922” Γκρέιαμ Μπρέιντι.

 

Η Τερέζα Μέι απειλείται με την κατάθεση πρότασης μομφής από τους υπουργούς του Συντηρητικού Κόμματος: μπορεί να κατατεθεί εάν ζητηθεί από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις- δηλαδή από 48 βουλευτές. Προς το παρόν, 22 βουλευτές έχουν στείλει τις επιστολές τους με αυτόν τον σκοπό. Η πρωθυπουργός θα χρειαστεί το 50% των ψήφων για να παραμείνει στον θώκο της.

 

Πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι πιθανότητα νέου δημοψηφίσματος.

 

Η στερλίνα διαπραγματευόταν νωρίτερα στο 1,2833 έναντι του δολαρίου από 1,30 δολ. την περασμένη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Xρυσή» η Gaslog του Λιβανού
Επόμενο άρθροO Aριστείδης Πίττας «χτίζει» διαρκώς τον στόλο του ξηρού φορτίου