Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε την Ελλάδα να λάβει επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των 11.000 ατόμων, που ζουν σε βρώμικους και επικίνδυνους καταυλισμούς στη Σάμο και τη Λέσβο.

 

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. – σύμφωνα με την «Guardian» – πιστεύουν ότι τα ελληνικά υπουργεία δεν μπορούν να συντονιστούν και να επενδύσουν  σωστά τα κοινοτικά κονδύλια για τους αιτούντες άσυλο. «Η ΕΕ έχει διαθέσει 1,6 δισ. ευρώ από το 2015. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιήσει τα 554 εκατ.», αναφέρει στο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα.

 

«Οι Βρυξέλλες υποψιάζονται ότι το υπουργείο Άμυνας, υπό την ηγεσία του Πάνου Καμμένου, δεν δίνει προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων. Το υπουργείο Άμυνας, με βασικό ρόλο στην επιτήρηση των προσφυγικών καταυλισμών, βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών περί κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το υπουργείο το απορρίπτει κάνοντας λόγο για fake news.

 

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), επιβεβαίωσε ότι έχει ανοίξει έρευνα «για τις φερόμενες παρατυπίες» ως προς τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν για τη σίτιση των προσφύγων. Αρνείται ωστόσο να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

 

Η Ε.Ε. ανησυχεί για την αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα, η οποία θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο ένα σύστημα το οποίο ταλανίζεται από καθυστερήσεις. Η Ελλάδα φιλοξενεί ήδη 67.100 πρόσφυγες και μετανάστες και τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί μια απότομη αύξηση των μεταναστών που περνούν στη χώρα από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων παράνομων διελεύσεων στα βόρεια χερσαία σύνορα έχει τριπλασιαστεί, εξηγεί ο Κριστόφ Μπορόφκσι, από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). «Αυτό προσθέτει πίεση στην Ελλάδα», προσθέτει.

 

Σύμφωνα με την «Guardian», οι περισσότεροι που ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι, διασχίζοντας τον Έβρο, είναι Τούρκοι που προσπαθούν να διαφύγουν από πολιτικές διώξεις. Έως τον Οκτώβριο, οι καταγεγραμμένες αφίξεις Τούρκων υπηκόων είχαν εκτοξευθεί από 6.500 πέρυσι, σε 18.700, σύμφωνα με τη Frontex. Την ίδια ώρα, περισσότεροι  Σύροι και Ιρακινοί τους ακολουθούν καθώς έχει διαδοθεί ότι η διέλευση είναι πιο εύκολη από τα χερσαία σύνορα.

 

Οι μεγάλες περικοπές του δημόσιου τομέα έχουν συμβάλει στην καθυστέρηση στην παροχή ασύλου. Η Ελλάδα δεν έχει αρκετούς δικαστές ούτε γιατρούς ούτε ψυχολόγους. Ως αποτέλεσμα, λιγοστοί αιτούντες άσυλο και μετανάστες επιστρέφονται στην Τουρκία, μια δυνατότητα που δημιουργήθηκε από την αμφιλεγόμενη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα το 2016.

 

Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι οι διακινητές μεταναστών, εκμεταλλευόμενοι τις ελλείψεις του συστήματος, φέρνουν ολοένα και περισσότερους μετανάστες στην Ελλάδα. «Με το να μην επιστρέφονται μετανάστες από τα νησιά στην Τουρκία, δημιουργείται ένα ισχυρό “μοντέλο μάρκετινγκ” για τους διακινητές», σχολιάζει πηγή της Ε.Ε. στην «Guardian».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ S&P αναβάθμισε τη ΔΕΗ σε «CCC+»
Επόμενο άρθροΑνάκαμψη για το bitcoin