Έπιασαν δουλειά τα χωματουργικά μηχανήματα για την κατασκευή του κλειστού κέντρου μεταναστών στη Χίο, και τις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνει το ίδιο στη Λέσβο και τη Σάμο, καθώς η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση για τις νέες δομές. Με οδοφράγματα και ομάδες περιφρούρησης οι κάτοικοι προσπαθούν να εμποδίσουν τις εργασίες, ενώ επεισοδιακή ήταν η νύχτα στα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Χίου.

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, τα έργα κατασκευής για τις νέες δομές ξεκίνησαν. Κάτοικοι της Λέσβου, συγκεντρώθηκαν τη νύχτα στο λιμάνι, διαμαρτυρόμενοι για την επίταξη και την άφιξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο νησί.

Στις εισόδους Διαβολόρεμα και Καβακλή της επιταγμένης περιοχής στο Μανταμάδο, οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα. Το πρωί, δυνάμεις των ΜΑΤ χρειάστηκε να απωθήσουν κατοίκους που βρίσκονταν εκεί όλη τη νύχτα, στις ομάδες περιφρούρησης του νησιού.

Κάτοικοι παραμένουν διαμαρτυρόμενοι και καλούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι Δήμοι της Περιφέρειας αποφάσισαν την πραγματοποίηση γενικής απεργίας για την Τετάρτη.

Γενική απεργία με συγκεντρώσεις αύριο στη Λέσβο-Καταδίκη των επεισοδίων

24ωρη απεργία αποφασισε να κηρύξει και  Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου. Καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να παραστούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα και ώρα 11:00πμ., στην πλατεία Βουνακίου.

Στη Χίο, τα επεισόδια ξέσπασαν, μετά την αποβίβαση από το πλοίο, των διμοιριών των ΜΑΤ, στο λιμάνι των Μεστών. Ο δήμαρχος του νησιού και ένας ιερέας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες. «Για μία ακόμα φορά την τελευταία στιγμή κάνω έκκληση στον ίδιο τον πρωθυπουργό να ξανασκεφθεί και να επανασχεδιάσει», δήλωσε ο δήμαρχος Χίου Σ. Καρμαντζής.

Στην Χίο δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών εξαιτίας της χρήσης χημικών.

Στις το πρωί και μετά τη ρίψη χημικών ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος στο λιμάνι των Μεστών αναγκάστηκε να βγει εκτός του λιμένα. Με το πρώτο φως της ημέρας, τα χωματουργικά μηχανήματα έπιασαν δουλειά και οι εργασίες της νέας κλειστής δομής στη Χίο, στην τοποθεσία Κρητικού Λάκος Ψείρα, ξεκίνησαν.

Στη Σάμο μηχανήματα του δήμου και πολίτες δεν επιτρέπουν να συνεχιστούν οι εργασίες στην περιοχή της Ζερβού. Από νωρίς το πρωί κάτοικοι και φορείς συγκεντρώθηκαν εδώ στο σημείο που οδηγεί ο δρόμος για το υπό κατασκευή κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Ζερβού. Ο δήμος και οι εργάτες δεν έπιασαν δουλειά.

«Ζητάμε να πάρει πίσω την επίταξη η κυβέρνηση και το συγκεκριμένο ΚΥΤ να μην υπερβαίνει τα 1000 άτομα», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Β. Πανουράκης.

Για χρήση βίας καταγγέλλει την κυβέρνηση η αντιπολίτευση

Για αυταρχισμό και χρήση βίας κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Απαντώντας στις αιτιάσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι επιτακτικό να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να κατασκευαστούν κλειστά κέντρα φιλοξενίας.

«Είναι ανάγκη να κλείσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι σημερινές άναρχες δομές. Και για να κλείσουν οι δομές αυτές, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν προηγουμένως οι κλειστές. Δεν μπορεί να κλείσουν οι υφιστάμενες δίχως να φτιαχτούν νέες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας.

Από τη Γενεύη, μιλώντας στη 43η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα για συλλογική ανάληψη ευθύνης. «Επιτρέψτε μου να κάνω μια ειδική αναφορά σε μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μου, που είναι η μετανάστευση και η μετατόπιση των πληθυσμών […] Δυστυχώς, έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας» δήλωσε ο Ν. Δένδιας.

Έντονη είναι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Α. Χαρίτσης τονίζει: «Αντιμέτωπη με το μπάχαλο που η ίδια δημιούργησε και χωρίς κανένα σχέδιο αποτελεσματικής και ανθρώπινης αντιμετώπισης του προσφυγικού, η κυβέρνηση καταφεύγει στη χρήση ωμής βίας ενάντια στους πολίτες των νησιών».

«Καλούμε την κυβέρνηση την ύστατη στιγμή να σταματήσει τις αυταρχικές της μεθοδεύσεις, να αρχίσει ένα έντιμο διάλογο με τους νησιώτες και να ρίξει όλες τις δυνάμεις της στην υγειονομική θωράκιση των νησιών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής

«Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες μας, οργάνωσε την νυχτερινή απόβαση και την βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ» δηλώνει ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

«Αντί να πατάξει την εγκληματικότητα και την ανομία, έστειλε ως δυνάμεις εισβολής τα ΜΑΤ στα νησιά», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

«Ανίκανη, άβουλη και μοιραία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», σημειώνει το ΜέΡΑ 25.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αποσυμφόρηση των νησιών-Ένταση σε Λέσβο και Χίο-Αντιδράσεις κομμάτων

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτην Αλεξανδρούπολη το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Υπογραφή συμφωνιών
Επόμενο άρθροΠέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Βουτσάς