Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση 16 και πλέον ωρών, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στη μεταρρύθμιση της λειτουργίας ορισμένων βασικών πτυχών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

 

Η συμφωνία αν και δεν είναι πλήρης αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι υπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν στη διεύρυνση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος εκτός από τις διασώσεις χωρών έναντι μνημονίου, θα αναλάβει να στηρίζει και προληπτικά χωρίς υποχρέωση εφαρμογής μνημονίου, χώρες που αντιμετωπίζουν ασύμμετρα σοκ στην οικονομία ώστε να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.

 

Ο ΕΜΣ θα παρέχει προσωρινά δάνειο στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης και εξυγίανσης των τραπεζών, ώστε να τεθεί σε λειτουργία νωρίτερα από το 2024 που προβλέπει η αρχική συμφωνία. Το εν λόγω ταμείο θα χρηματοδοτηθεί σταδιακά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οπότε θα αποπληρωθεί και ο δανεισμός.

 

Κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη

 

Η σημαντικότερη θετική εξέλιξη που προέκυψε από τη συνεδρίαση αφορά τη δυνατότητα προώθησης ενός κοινού προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης, την οποία οι υπουργοί Οικονομικών αποδέχθηκαν επί της αρχής. Ωστόσο την τελική απόφαση θα λάβουν στις 14 Δεκεμβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι θα δώσουν και τις πολιτικές κατευθύνσεις. Ο προϋπολογισμός θα προκύψει είτε από συνεισφορές των κρατών μελών, είτε μέσω ενός φόρου, όπως για παράδειγμα ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που προτείνουν η Γερμανία και η Γαλλία. Ο προϋπολογισμός θα χρηματοδοτεί δημόσιες επενδύσεις και θα έχει στόχο τη σύγκλιση των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

Τέλος, για την προώθηση της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων, οι διαφωνίες παραμένουν και για τη συνέχεια που θα δοθεί θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτρατηγική του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών τα επιστημονικά συνέδρια
Επόμενο άρθροΚαμπανάκι ΕΚΤ για τα ρίσκα των μεταρρυθμίσεων στα επισφαλή δάνεια