Ποιους φόρους πληρώνουν πρώτα οι φορολογούμενοι και ποιους αφήνουν βερεσέ

 

Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), βάζοντας προτεραιότητα ποιους φόρους θα πληρώσουν και ποιους θα αφήσουν βερεσέ.

 

Με τον κίνδυνο κατασχέσεων και δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων να πλησιάζει επικίνδυνα, περιμένουν εναγωνίως τη νέα έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

 

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, περίπου δυο στα δέκα ευρώ φόρων που βεβαιώνονται μένουν τελικά απλήρωτα, καταλήγοντας στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Οι φορολογούμενοι μεταξύ του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, προτιμούν να πληρώνουν πρώτα το ΦΠΑ, μετά τον ΕΝΦΙΑ και αφήνουν για το τέλος αν τους έχει περισσέψει κάτι στην τσέπη το φόρο εισοδήματος. Πιο συνεπείς στις πληρωμές τους είναι οι επιχειρήσεις που φαίνεται να εξοφλούν στην ώρα του το φόρο εισοδήματος.

 

Τα στοιχεία του 2018, δείχνουν ότι η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, εμφανίζει την καλύτερη επίδοση με ποσοστό που ανέρχεται σε 83,6%. Δηλαδή,  πάνω από 8 στα 10 ευρώ του φόρου πληρώνονται στην ώρα τους. Ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ με ποσοστό 74,16% και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος  έρχεται στην τελευταία θέση. Το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων βρέθηκε πέρυσι στο 68,37%. Δηλαδή τρία στα δέκα ευρώ που βεβαιώθηκαν δεν κατέληξαν στα κρατικά ταμεία.

 

Σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία στο τέλος του 2014 παρατηρούμε αυξητική τάση στις εμπρόθεσμες πληρωμές φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα (από τον 65,44% σε 68,37%), οριακή θετική μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ (από 73,06% σε 74,16%), περιορισμένη μείωση στον ΦΠΑ (από 84,34% σε 83,60%) και σημαντική αύξηση στις εμπρόθεσμες πληρωμές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ( από 85,33% σε 88,45%).

 

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2018 καταγράφουν την εξής εικόνα:

 

– Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έπρεπε να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 3,109 δισ. ευρώ. Κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα 2,3 δισ. ευρώ, με την εισπραξιμότητα του φόρου να διαμορφώνεται σε 74,16%.

 

– Στο μέτωπο των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων, η εικόνα δεν είναι καλή. Στα 3,634 δισ. ευρώ των απαιτήσεων πληρωμής οι εμπρόθεσμες πληρωμές διαμορφώθηκαν στα 2,484 δις. ευρώ. Η εισπραξιμότητα ανήλθε στο 68,89%.

– Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται περισσότερο συνεπείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία η εισπραξιμότητα στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώθηκε στο 88,45% Από τα 4,244 δισ. ευρώ του φόρου που βεβαιώθηκε πληρώθηκαν στην ώρα τους 3,753 δις. ευρώ.

0 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τα 10,124 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν εμπρόθεσμα με την εισπραξιμότητα να κινείται στο 83,60%).

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠαραμένει σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου
Επόμενο άρθροΨηφιακές ευκολίες για την καθημερινή οικονομική διαχείριση