Το βράδυ της Τετάρτης η ψηφοφορία στη Βουλή

 

Την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση το μεσημέρι της Τρίτης και τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας το βράδυ της Τετάρτης θα εισηγηθεί ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στη σημερινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων.

 

Ο κ. Τσίπρας απέστειλε στην Προεδρία της Βουλής το αίτημα επαναβεβαίωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση, επικαλούμενος το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής.

 

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να ξεκινήσει προ της παρελεύσεως δύο ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Βουλής και ως εκ τούτου η συζήτηση αναμένεται να καθοριστεί να διεξαχθεί αργά το μεσημέρι της Τρίτης. Δεδομένου επίσης ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, προς την Διάσκεψη των Προέδρων, θα είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε δύο ημέρες, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.

 

Ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες,  σημείωσε ότι η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, είναι νωπή και μετά την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν χρειάζεται να διεξαχθεί συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

 

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε, επίσης, ότι στο ενδιάμεσο διάστημα η Βουλή λειτουργεί κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα στην Ολομέλεια.

 

Ως προς την συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα σχετικά με την τροπολογία για τη σύμβαση με την αμερικανική κυβέρνηση και τη Lockheed Martin για την αναβάθμιση των F-16, ο κ. Βούτσης είπε ότι το «πιθανότατο είναι να μην γίνει», λόγω της αλλαγής στον θώκο του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

 

Πώς θα «βγουν» οι 151

Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται πως συγκεντρώνει τους 151 που χρειάζεται για να αποφύγει τις εκλογές.

 

Από αυτούς, οι 4 αναμένεται να προέλθουν από τους ΑΝΕΛ: Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος -ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών- δήλωσε πως εκτιμά ότι τέσσερις συνολικά βουλευτές του κόμματός του θα στηρίξουν την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης: Ο ίδιος και ο Κώστας Ζουράρις (ο οποίος δήλωσε πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση), καθώς και – κατά την εκτίμησή του- η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης.

 

Σημειώνεται πως ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως σίγουρα δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο ίδιος, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.

 

Όσον αφορά στους άλλους δύο που χρειάζονται για να πιάσει η κυβέρνηση τους 151, θεωρείται πως η μία ψήφος θα είναι αυτή της Κατερίνας Παπακώστα, υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. Όσον αφορά στη δεύτερη, αναφέρεται το όνομα του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος έχει εκφράσει την άποψη πως το κόμμα του θα έπρεπε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Πάντως, ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκαθάρισε εκ νέου πως το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑπαλλάξαμε τη χώρα από την 30ετή κυριαρχία του εθνικισμού
Επόμενο άρθροΞεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις