Τραβάει κι άλλο το σχοινί η Τουρκία, που δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε έρευνες κοντά σε ελληνικά νησιά στην ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας σε εφαρμογή το λεγόμενο Τουρκολυβικό Μνημόνιο. Με επιδείνωση των ευρωτουρκικών κρίσεων προειδοποιεί τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για κινητικότητα μεταναστών στον Έβρο.



Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απαντά η Αθήνα στο διαρκές κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων, τόσο με τα fake news που αφορούν στο μεταναστευτικό στον Έβρο, όσο και την πίεση που ασκεί η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο μέσω του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Σε μια κίνηση κλιμάκωσης των διπλωματικών αντιδράσεων, ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολές στην ηγεσία της Ε.Ε, καταγγέλλοντας την τουρκική προκλητικότητα κατά της Ελλάδας.

«Με τις δύο επιστολές που απέστειλε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παράνομες ενέργειες δεν έχουν καμία τύχη με βάση το διεθνές δίκαιο. Παραμένουν ανυπόστατες» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα διεξαχθεί στις 18 και 19 Ιουνίου.

Ενδεικτικό της τεχνητής έντασης που επιχειρεί να προβάλει η Τουρκία είναι βίντεο που διακινήθηκαν μέσω τουρκικών μέσων ενημέρωσης στο διαδίκτυο και απαθανατίζουν σε άγνωστο σημείο, άτομα να επιβαίνουν σε βάρκα για να περάσουν από τη μια όχθη του ποταμού στην άλλη.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές ενημέρωσης, περίπου τέσσερα λεωφορεία με μετανάστες έφτασαν τις νυχτερινές ώρες στην Αδριανούπολη και μεμονωμένες ομάδες κινήθηκαν στο νότιο τμήμα του Έβρου εντός τουρκικού εδάφους.

«Καμία διαφορετική κινητικότητα σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει τις προηγούμενες ημέρες» σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας.

Από τη Ρόδο, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ψυχραιμία.

«Έχουμε έναν νευρικό γείτονα κι αυτό που απαιτείται είναι να υπάρχει ψυχραιμία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Να προχωρήσουμε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, για να αντιληφθεί όλος ο κόσμος, η Ευρώπη και η Τουρκία ότι στην Ελλάδα συνεννοούμαστε μπροστά σε όσα κάνει η Τουρκία που είναι μια αναθεωρητική δύναμη» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χριστίδης.

«Σε κάθε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας, η Ελλάδα οφείλει να αντιδρά με τον πλέον ξεκάθαρο και σαφή τρόπο» υπογράμμισε η Ελληνική Λύση.

Ερντογάν: «Θα κάνουμε νέα συνεργασία με τη Λιβύη»

Προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι με δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του την Πέμπτη με τον επικεφαλής της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε ότι επιθυμεί διακαώς την ενεργοποίηση του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου με το οποίο θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μια νέα συνεργασία με τη Λιβύη. Σκοπός μας είναι να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με σκοπό να ωφεληθούμε από το φυσικό πλούτο της Μεσογείου όπου περιλαμβάνονται σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε μία κρίσιμη καμπή της λιβυκής κρίσης, ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ προστρέχει στον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οφείλει την ενδυνάμωση της θέσης ισχύος του στην τουρκική στρατιωτική βοήθεια.

Από την πλευρά της, η Τουρκία προσπαθεί να κατοχυρώσει τα κέρδη της που δεν περιορίζονται μόνο στα συμβόλαια των τουρκικών εταιρειών που έχει υποσχεθεί ο κ. Σάρατζ, ούτε στα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει καταθέσει σε τουρκικές τράπεζες για να ενισχυθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν θεωρεί μεγάλο κέρδος το Τουρκολυβικό μνημόνιο και επαναλαμβάνει ότι η συνεργασία θα συνεχισθεί με έρευνες για πετρέλαιο και γεωτρήσεις. Η δήλωσή του παραπέμπει στις πληροφορίες ότι η ΤΡΑΟ έχει ζητήσει άδεια ερευνών και σε περιοχές της υποτιθέμενης Λιβυκής ΑΟΖ νότια της Κρήτης, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις εξελίξεις στην Λιβύη καθώς το Τουρκολυβικό Μνημόνιο έχει ταυτισθεί με την απροκάλυπτη τουρκική παρέμβαση στον λιβυκό εμφύλιο.

Η κυβέρνηση Σάρατζ έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες τις τελευταίες εβδομάδες υποχρεώνοντας τις δυνάμεις του Χάφταρ να υποχωρήσουν από ολόκληρη την περιφέρεια της Τρίπολης. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και οι σημαντικές πετρελαιοπηγές κατέχονται από τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Η Τουρκία επιμένει ότι θα συνεχίσει να βοηθά στρατιωτικά την κυβέρνηση της Τρίπολης, η Ρωσία συνομιλεί και με τις δυο πλευρές αλλά δεν εγκαταλείπει τον Χάφταρ, η Αίγυπτος – την οποία επισκέφθηκε χθες ο Χάφταρ – διαμηνύει ότι δεν θα ανεχθεί απειλή στα δυτικά σύνορά της και καταδικάζει την παρέμβαση της Τουρκίας.

Και η Κύπρος κατήγγειλε και πάλι τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις και τη συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ κατά την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Στον Έβρο μικρές ομάδες μεταναστών κινούνται στην τουρκική πλευρά

Ο συνοριακός σταθμός των Καστανιών παραμένει κλειστός από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και έγινε η προσπάθεια από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πάλι μία μικρή κινητικότητα από την τουρκική πλευρά, όπου μεμονωμένες ομάδες μεταναστών και προσφυγών προσπαθούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η κινητικότητα αυτή στην περιοχή θεωρείται φυσιολογική και δεν έχει καμία σχέση με όσα συνέβησαν πριν από μερικούς μήνες.

Δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία για οργανωμένο σχέδιο μεταναστευτικών ροών, σύμφωνα με την οποία 5-6 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνονται από την ενδοχώρα της Τουρκίας προς τα σύνορα. Ενδεχομένως μερικές εκατοντάδες άτομα βρίσκονται στην Ανδριανούπολη και σε άλλα σημεία της συνοριακής γραμμής και έχουν σκοπό να έρθουν στην Ελλάδα μέσω διακινητών από τέσσερα σημεία: Καστανιές, Πέταλο, Τυχερό και Σοφικό. Μάλιστα, έχει κυκλοφορήσει και ένα βίντεο από τουρκικά μέσα όπου φαίνονται κάποιοι να προσπαθούν να περάσουν από τον ποταμό του Έβρου με βάρκες.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Ο φράχτης του Έβρου έχει ενισχυθεί, έχουν τοποθετηθεί εμπόδια σε πολλά σημεία της συνοριακής γραμμής και έχουν αυξηθεί οι περιπολίες αστυνομίας και στρατού. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχουν φθάσει στην περιοχή επιπλέον 400 συνοριοφύλακες αλλά και δυνάμεις της αστυνομίας για να ενισχύσουν τη συνοριακή γραμμή. Η κατάσταση θεωρείται από ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο άκρως διαχειρίσιμη και προς το παρόν δεν προκαλεί καμία ανησυχία.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Μάριος Κωνσταντινίδης, Νίκος Μελέτης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΨύχραιμη και αποφασιστική η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις-Τεχνητή ένταση της Άγκυρας με βίντεο (live+video)
Επόμενο άρθροΟ Κ. Μητσοτάκης στην παρουσίαση προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα-Απευθείας μετάδοση από το ert.gr