Το σχέδιο της κυβέρνησης για το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη

 

Στο κυπριακό μοντέλο “Εστία” θα «πατήσει» το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, και διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

 

Περιγράφοντάς το εν λόγω σχέδιο, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως ο νέος νόμος θα προβλέπει «κούρεµα» µέρους του δανείου και επιδότηση της δόσης του κόκκινου στεγαστικού, με συγκεκριµένες ωστόσο προϋποθέσεις και αυστηρά εισοδηµατικά κριτήρια.

 

«Δεν πάμε σε Κατσέλη minus» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας ερωτηθείς για το εάν θα μειωθεί το όριο αξίας για την προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασμό.

 

Η συζήτηση με τις τράπεζες αφορά στο εάν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου σε αντιστοιχία με την αντικειμενική αξία του ακινήτου (π.χ. όταν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου).

 

Δηλαδή, το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω «κουρέματος» και επιμήκυνσης και στη συνέχεια το Δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης.

 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα τεθεί όριο αξίας ακινήτου για την υπαγωγή του δανειολήπτη στο νέο μοντέλο προστασίας.

 

Όπως αναφέρουν πηγές, ένα όριο αξίας πρώτης κατοικίας σε σχέση με το ύψος του δανείου θα καθορίζει τη συμμετοχή του δανειολήπτη στην τραπεζική ρύθμιση και ένα επιπρόσθετο όριο εισοδήματος, αλλά και ύψους αξίας κατοικίας θα καθορίζει τη συμμετοχή στο σχήμα επιδότησης.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΒγαίνουν οι 151+ για τις Πρέσπες
Επόμενο άρθροΗ Ελλάδα απειλείται από πολιτική στασιμότητα