Από πρόκληση σε πρόκληση ο Ερντογάν, κλιμακώνει την πολεμική ρητορική του. Προανήγγειλε ότι θα στείλει τρίτο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα υπάρξουν θερμότερες εξελίξεις.

Νωρίτερα στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να δήλωσε με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη ότι από εδώ και στο εξής θα θερμάνουν ακόμη περισσότερα τα νερά της Μεσογείου.

Αυστηρή ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στους νέους προκλητικούς ισχυρισμούς του Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

«Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής» διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε στην πρωϊνή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Εξάλλου, ελληνοαμερικανική άσκηση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Λιτόχωρου, παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Αμερικανού πρέσβη στη Αθήνα.

Το σενάριο της άσκησης ήταν η έρευνα και διάσωση μάχης.

«Στείλαμε μήνυμα ετοιμότητας, αποτροπής και ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί και να οργανώσει ασκήσεις σε διεθνές πλαίσιο», δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

«Oι ΗΠΑ έχουν υπάρξει πολύ ξεκάθαρες – μίλησα γι΄ αυτό μόλις χθες- για τη φύση ορισμένων ενεργειών της Τουρκίας που δε βοηθούν, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε να δούμε ποια είναι τα σχέδια της Τουρκίας σε αυτήν τη φάση», είπε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάϊατ.

Σημαντικές επαφές με την ηγεσία του Λιβάνου είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Όσο αφορά τα μνημόνια μεταξύ της Άγκυρας και του κ. Σαράζ, επανέλαβα την άποψή μας. Δηλαδή, ότι αν και είναι μηδενικά και άκυρα, εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο κ. Δένδιας

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της κοινοβουλευτικής συνέλευση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η ελληνική αντιπροσωπεία αποφάσισε να αποχωρήσει από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τη στάση του προεδρεύοντος που διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις τους, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών τους για το ζήτημα του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑνδρεόπουλος: «Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε»
Επόμενο άρθροΓλυκόπικρη νίκη για την Εθνική μας απέναντι στο Κουβέιτ