Αθήνα και την Λευκωσία εντείνουν τις διπλωματικές τους κινήσεις για να εξασφαλιστεί μία ισχυρή στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους και να ληφθεί μια απόφαση επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα σε περίπτωση που έχει όντως προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σήμερα εξάλλου αναμένεται να εκδοθεί  από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το προσχέδιο δήλωσης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το ενδιαφέρον ωστόσο στρέφεται στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους να απειλούν την Τουρκία με «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ανέδειξαν στους ομολόγους τους στο Λουξεμβούργο οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο.
Παράλληλα τόνισε, ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην Άγκυρα, ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.

Δεν είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία αυτή την στιγμή, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετική είδηση: Αθήνα και Λευκωσία σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους αν επιβεβαιωθεί η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ (video)

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΒασανιστικός και αργός θάνατος για πρόβατα κλεισμένα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο
Επόμενο άρθροΕκδήλωση για την αντιπλημμυρική Προστασία του Έβρου