Την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν σε όλους τους τόνους πως η μη χρήση της μάσκας μπορεί να αποβεί ολέθρια για τη διασπορά του ιού, οι αρνητές επιμένουν. Μάλιστα αρκετοί επικαλούνται δήθεν πρόβλημα υγείας, και για να αποφύγουν τα πρόστιμα προμηθεύονται με πλαστά πιστοποιητικά.

Κάποιοι το σκέφτονται… άλλοι όμως το κάνουν πράξη, ασκώντας ασφυκτική πίεση σε γιατρούς για να τους δώσουν πιστοποιητικά μαϊμού που θα τους απαλλάξουν από την χρήση μάσκας.

Από το Κιλκίς στην Αθήνα, έως και την Πάτρα oι ιατρικοί σύλλογοι δέχονται δεκάδες καταγγελίες για πολίτες που ζητούν την έκδοση πιστοποιητικών, που να βεβαιώνουν ότι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, για να εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας.

Στην Πάτρα, οι καταγγελίες πέφτουν βροχή .. Πολίτες, επικαλούμενοι συμπτώματα δυσφορίας και ζάλης, πιέζουν τους γιατρούς για την έκδοση πιστοποιητικών απαλλαγής από τη χρήση μάσκας.
«Φανταστείτε να υπάρχει ένα κρούσμα ή μια δυσάρεστη εξέλιξη με την υπογραφή ενός γιατρού. Καταλαβαίνετε ότι η σύσταση είναι πάρα πολύ αυστηρή στην έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών» λέει η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου.

Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας είναι ιδιαίτερα σημαντική, τονίζουν οι ειδικοί, αφού θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου.

H μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 3 ετών, σε ανθρώπους που δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια και από όσους έχουν συγκεκριμένα προβλήματα με το αναπνευστικό.

Σε ελέγχους της αστυνομίας για τη μη χρήση μάσκας, από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 12.386 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα που αγγίζουν τα 2 εκατομ ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη, Αθανασία Σταμοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟι τραγικές ιστορίες ζωής των πρωταγωνιστών στις Άγριες Μέλισσες
Επόμενο άρθροΑετός:Η καταστροφή του από τους ναζί στις 11 Σεπτεμβρίου 1943