Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Μήνυμα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης απέστειλε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια αφού καλωσόρισε την ιδέα για τη δημιουργία του υπερ-ταμείου των 750 δισ. ευρώ ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ότι «είναι σημαντικό οι ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα φιλόδοξο πακέτο».

Οι θέσεις της Κυβέρνησης

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του επισήμανε πως «η Ευρώπη πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις για την ενίσχυση των οικονομιών και τη στήριξη των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί οι διαφωνίες για την αναλογία επιχορηγήσεων  δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Οι θέσεις της Κυβέρνησης συνοψίζονται σε τρεις άξονες:

-Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.
Να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Για το ενδεχόμενο αποτυχίας του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην προσπάθεια δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε..

Μιλώντας στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, ο κ. Μάας χαρακτήρισε την Σύνοδο «ιστορική ευκαιρία» προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει ότι ως κοινότητα αξιών και αλληλεγγύης δεν αφήνει κανέναν μόνο.

Στο τραπέζι και η τουρκική προκλητικότητα

Αν και στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι αποφάσεις αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας εν μέσω πανδημίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να απαντήσουν και στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Πηγή: ΕΡΤ

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚρίσιμη σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.-Ταμείο Ανάκαμψης και τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο
Επόμενο άρθροΑυξάνονται οι έλεγχοι, επιστρέφει ο Χαρδαλιάς