Τις εξαιρετικές σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον και την αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια, οι επενδύσεις και η ενέργεια, επιβεβαιώνει η επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την Τρίτη στα Χανιά. Τους τακτικισμούς και τη στρατηγική της έντασης συνεχίζει ο Ερντογάν που δηλώνει και ιδιοκτήτης της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας, με φόντο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία Αθήνας – Άγκυρας για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, κομβικής σημασίας είναι η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα.

Τον Μάικ Πομπέο υποδέχτηκε ο Νίκος Δένδιας, σε μια συνάντηση που διήρκησε περίπου μία ώρα. Οι δύο υπουργοί έστειλαν σαφή μηνύματα στην Άγκυρα.

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινές απόψεις αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο και επαναβεβαίωσαν τις πεποιθήσεις τους πως τα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων πρέπει να λύνονται ειρηνικά και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» επισημαίνεται σε κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ.

Την πεποίθησή του ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται μέσω διαλόγου, διεθνών συστημάτων και συνομιλιών, εξέφρασε ο Μάικ Πομπέο, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης, ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών, διαλόγου. Έτσι θα έπρεπε να επιλυθούν αυτές οι θαλάσσιες διαφορές. Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο» σημείωσε ο κ. Πομπέο.

Ελλάδα και ΗΠΑ επανέλαβαν την υποστήριξή τους για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, επισημαίνοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, με τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, σε συνεχή εφαρμογή της συμφωνίας με όρους καλής πίστης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

«Είχαμε μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους για την περαιτέρω προώθηση της ισχυρής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, κατά την πρώτη σας επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στο Twitter.

Always an enormous pleasure to meet with @SecPompeo! A great opportunity to discuss ways to further advance the robust strategic partnership between our two countries, on your first ever visit to Thessaloniki. Looking forward to meeting again in Crete. https://t.co/0B62hkLgOg

Ο Μάικ Πομπέο συμμετείχε σε συζήτηση για την ενέργεια, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και τοπικών παραγόντων της ΘΕΣΝΚΣ, και στη συνέχεια υπέγραψε από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης μνημόνιο επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ, με τον οποίο μοιραζόμαστε μια κοινή στρατηγική. Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό σημείο και ανυπομονώ για μια παραγωγική επίσκεψη.

Τελευταίος σταθμός του αμερικανού αξιωματούχου στη Θεσσαλονίκη ήταν το Εβραϊκό Μουσείο, το οποίο επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τον πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης.

«Η δεύτερη επίσκεψη μέσα σε μόλις ένα χρόνο αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει αφενός η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και αφετέρου η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ιδιαίτερα συμβολική σημασία, την ώρα που η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί, έχει η επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπέρτμεντ στην Κρήτη. Ο Μάικ Πομπέο θα βρεθεί στη Μεγαλόνησο, συνοδευόμενος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα περιηγηθεί στη ναυτική βάση της Σούδας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών φιλοξενείται στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κ. Πομπέο το βράδυ της Δευτέρας.

Την Τρίτη θα επισκεφθούν τη Σούδα. Στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν, θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Τι λέει η Ουάσινγκτον για την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

Μήνυμα εμπιστοσύνης, στήριξης και αναγνώρισης στέλνει η Ουάσιγκτον στη χώρα μας αλλά και εκτός συνόρων με την επίσκεψη του Μάιο Πομπέο.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει απλώς το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας των δυο χωρών, αλλά πάει και ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας στην Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στους σχεδιασμούς του στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα σε όλους τους τομείς: άμυνα και ασφάλεια, ενέργεια, καταπολέμηση τρομοκρατίας, εμπόριο και επενδύσεις, τεχνολογία.

Οι Αμερικανοί κοιτούν μπροστά και βλέπουν ότι η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να διαδραματίσει ακόμη πιο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις μελλοντικά. Βεβαίως αναγνωρίζουν ότι όσο πιο σταθερό είναι το περιβάλλον στην περιοχή τόσο πιο εύκολα θα αναδειχθεί αυτός ο ρόλος. Και για να συμβεί αυτό, είναι προφανές ότι θα πρέπει να μειωθούν οι εντάσεις. Από την Ουάσινγκτον στέλνουν μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην επίλυση της κρίσης μέσω του διαλόγου, το ίδιο περιμένουν και από την Τουρκία η οποία πρέπει να καταλάβει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται μέσω της επίδειξης ισχύος.

Νέοι τακτικισμοί από τον Ταγίπ Ερντογάν

Την τακτική «μαστίγιο και καρότο» συνεχίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από τη μία εμφανίζεται ανοιχτός σε διάλογο με Ελλάδα και ΕΕ κι από την άλλη φροντίζει να υπενθυμίζει ότι αυτός ο διάλογος θα διεξαχθεί με τους δικούς του όρους.

«Πρώτα από όλα, η Τουρκία είναι μία χώρα της Μεσογείου. Εμείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας δεν ήμασταν επισκέπτες, αλλά ιδιοκτήτες (…) Η βάση του προβλήματος για την τωρινή αντιπαράθεση της Τουρκίας με την Ελλάδα, το λέω ξεκάθαρα και με σαφήνεια, είναι οι άδικες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης από το 2003 στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Αβλεψία που διορθώθηκε» στο κοινό ανακοινωθέν – Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Στον χαρακτηρισμό «ιστορική» για τη συμφωνία των Πρεσπών που υπήρχε στο κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ, σχετικά με τη συνάντηση Δένδια – Πομπέο, στέκεται η αντιπολίτευση και ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη αναφορά λίγες ώρες αργότερα απαλείφθηκε. Ο Στέλιος Πέτσας απέδωσε σε αβλεψία που διορθώθηκε την έκδοση ορθή επανάληψης στο κοινό ανακοινωθέν που αφορούσε την απαλοιφή του χαρακτηρισμού «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι εκ παραδρομής ανέβηκε ένα μη οριστικοποιημένο σχέδιο.

Δεν έχει προηγούμενο ο διασυρμός της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη με την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ορθή επανάληψη του ανακοινωθέντος Ελλάδας – ΗΠΑ δεν παραγράφει την μνημειώδη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών ως «ιστορική» από τον κ. Μητσοτάκη. Απλά επιβεβαιώνει την τραγελαφική προσπάθειά του να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών και διασύρει τη χώρα διεθνώς για τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ» σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Υπήρξε μία αβλεψία η οποία διορθώθηκε. Και αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι αυτό είναι το τελικό κείμενο. Γι’ αυτό δεν πρέπει πολλές φορές να βιαζόμαστε, πάντα στην προσπάθεια να βγάλετε και εσείς την είδηση και εμείς να βγάλουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, δεν πρέπει να βιαζόμαστε και πάντα πρέπει να το κοιτάζει ένα δεύτερο μάτι» δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα .

«Τί κρύβεστε λοιπόν; Τι φοβάστε; Φέρτε εδώ τώρα που βγάλατε τις περικεφαλαίες, φέρτε σε εδώ να ψηφίζετε μία-μία, ένας-ένας, τις κυρώσεις των συμφωνιών. Δεν θα σας κατηγορήσει κανείς. 158 συγγνώμες είναι. Δεν είναι και πολύ. Μία ψυχή που είναι να βγει, ας βγει» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η ιστορική υποκρισία και η διπροσωπία και στα εθνικά θέματα, τους χαρακτηρίζει. Με αυτές τις δήθεν ορθές επαναλήψεις, απλά αυτογελοιοποιούνται» σχολίασε το ΚΙΝΑΛ.

Για κυβερνητικό τραγέλαφο κάνει λόγο το ΚΚΕ και σημειώνει: «Ο εθνικισμός, στον οποίο επένδυσε ως αντιπολίτευση η ΝΔ, συνάντησε τελικά τον κοσμοπολιτισμό του ΣΥΡΙΖΑ για χάρη και μόνο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών κι ευρωενωσιακών συμφερόντων που επέβαλαν τη συγκεκριμένη Συμφωνία».

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο πρόγραμμα για το ματς με τη Βόλφσμπουργκ
Επόμενο άρθροΨηφίστηκε το νομοσχέδιο για στήριξη των πληγέντων από τον “Ιανό”