Κωφεύει η Τουρκία στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση της έντασης ενώ φαίνεται να αδιαφορεί και για τις συμβατικές υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ. Το Oruc Reis συνεχίζει τις βόλτες στην ανατολική Μεσόγειο ενώ η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι υπό το καθεστώς πιέσεων και εκβιασμών διάλογος δεν γίνεται.

Μπορεί να επικαλείται τον διάλογο η Άγκυρα, αλλά οι πράξεις δεν συμβαδίζουν με τις διακηρύξεις. Με τρεις ακόμα NAVTEX που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές νοτιοανατολικά της Ρόδου και του Καστελόριζο, για το τριήμερο 27, 28 και 29 Οκτωβρίου, η Τουρκία κρατά ψηλά το θερμόμετρο της έντασης.

«Προσεκτικά» σχεδιασμένες χαρακτηρίζονται από Επιτελείς οι συγκεκριμένες δυο navtex γιατί δείχνουν απομακρυσμένες από το τακτικό πεδίο που ενδιαφέρει την Ελλάδα. Η Τουρκία δείχνει ότι ασκείται μακριά από το Αιγαίο για το οποίο διαμαρτύρεται η Ελλάδα αλλά αυτές οι δυο περιοχές δεν παύει να είναι σε απόσταση περίπου 2 ωρών από το Καστελόριζο, έως τα 30 ναυτικά μίλια.

«Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τη διεθνή κοινότητα, ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης, ανά πάσα στιγμή, των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, στην βάση των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε στη Realnews, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα η Τουρκία με παλαιότερη NAVTEX έχει δεσμεύσει περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, το διήμερο 26-27 Οκτωβρίου, ενώ είναι σε ισχύ έχοντας παραταθεί (22-27/10) η NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Αυτό προκάλεσε την επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας του Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα Χρήστου Διάμεση προς την τουρκική πλευρά.

Μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε κακομαθημένη την Ελλάδα. Όπως δήλωσε ο κ. Ερντογάν: «Ρίχνοντας μια ματιά στον χάρτη της αν. Μεσογείου είναι αρκετό για να δει κανείς τα δίκαια της Τουρκίας. Εάν εκείνοι που βρίσκονται απέναντί μας δεν ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια».

Τη Δευτέρα επίσκεψη εργασίας με ιδιαίτερο συμβολισμό θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια όπου θα συζητήσουν και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια μέρα τον Σεργκέι Λαβρόφ θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αργότερα θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ.

Την Τρίτη θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Μπροστά στα απανωτά επεισόδια των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα κινείται με σταθερή πυξίδα

Το τρίπτυχο των ελληνικών κινήσεων

-Διεθνές Δίκαιο.
-Ενίσχυση των συμμαχιών.
-Προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Σε αυτόν το μονόλογο των αμφισβητήσεων από την πλευρά της Άγκυρας, η Αθήνα παραμένει σε ύψιστη ετοιμότητα, μετατρέποντας τη διπλωματία σε ισχυρό όπλο.

Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα είναι κομβική, καθώς μετά από μία περίοδο…ξηρασίας στις ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις, για να γεφυρωθούν τα όποια ρήγματα του παρελθόντος. Το momentum, άλλωστε, θεωρείται ιδανικό, καθώς μπορεί Μόσχα και Άγκυρα να έχουν έρθει κοντά, ωστόσο οι σχέσεις τους περνούν, ταυτόχρονα, από σαράντα κύματα, ελέω των αντικρουόμενων συμφερόντων στα μέτωπα της Συρίας, του Καυκάσου και της Λιβύης.

Το ΝΑΤΟ

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ερωτηματικό, το οποίο έρχεται αμέσως μετά τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ. Το ερωτηματικό έχει να κάνει με το τι πρόκειται να πράξει η Τουρκία την 28η Οκτωβρίου. Ημέρα της εθνικής μας επετείου.

Διότι, σύμφωνα με Navtex, θα πραγματοποιήσει άσκηση στις 26, 27 και 28 του μηνός στην «καρδιά» του Αιγαίου. Ανάμεσα σε Σκύρο, Εύβοια και Ψαρά. Ακριβώς στον 25ο μεσημβρινό. Εκεί που η Τουρκία προσπαθεί και έχει αξιώσεις να διχοτομήσει το Αιγαίο.

Όλα αυτά, μετά την πρόταση Στόλντεμπεργκ για αμοιβαία αναστολή δραστηριότητας στρατιωτικών ασκήσεων σε περίοδο εορτών, επί της οποίας η Αθήνα έχει θέσει το πλαίσιο, για να εφαρμοστεί, τη στιγμή που το Επιτελείο επισημαίνει πως ότι την επόμενη εβδομάδα λόγω της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, δεν υπήρχαν ιδιαίτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Kατά την διήμερη σύνοδο των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ ο ΓΓ Γενς Στόλτενμπεργκ «πρότεινε» την αμοιβαία ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των εθνικών εορτών των 2 χωρών (28/10 Ελλάδας και 29/10 Τουρκίας). Παράλληλα προέτρεψε την Τουρκία ν’ αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και οι όποιες διαφορές υπάρχουν να λυθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Το Ελληνικό Επιτελείο επισημαίνει ωστόσο ότι αυτό το διάστημα δεν υπάρχουν σημαντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες διότι υπάρχει αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

«Όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες -τις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, καθώς και με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα- δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, και στο Αιγαίο».

Με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε η Κυπριακή Προεδρία την επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάϊ στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

H Κυπριακή Προεδρία σχολίασε πως: «Τέτοιες παράνομες και προκλητικές ενέργειες έρχονται και σε αντίθεση με τα όσα ζητά ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, ώστε να εκδηλώσει πρωτοβουλία προς επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού».

«Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και εμείς οι ίδιοι τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», δήλωσε μιλώντας στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Στα εθνικά θέματα προχωράτε χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική. Άβουλος ο πρωθυπουργός σας, και ελπίζω όχι μοιραίος για τη χώρα. Ουσιαστικά βλέποντας και κάνοντας είναι η πολιτική του», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Όταν δείχνεις αυτήν την ανοχή και δε δείχνεις αποφασιστικότητα ο ίδιος φέρνεις πιο κοντά τα πράγματα σε μία σύγκρουση. Δε θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος χώρας μας», ανέφερε μιλώντας στο ΟPEN η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

«Το Oruc Reis συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων συνεχίζει να αλωνίζει ανενόχλητο στην εθνική μας κυριαρχία, φτάνοντας μία ανάσα από το Φαληράκι της Ρόδου», σχολιάζει η Ελληνική Λύση.

Οι ΗΠΑ

Την έντονη ενόχληση της Ουάσιγκτον προκαλούν οι δοκιμές του S-400 από την Άγκυρα, με την προειδοποίηση να είναι αυστηρή.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν: «Αντιτιθέμεθα στη δοκιμή αυτού του συστήματος από την Τουρκία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας».

Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς, Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕπέστρεψε στις νίκες η Ίντερ, 2-0 τη Τζένοα
Επόμενο άρθρο«Κιτρινόμαυρο» το ντέρμπι του Ρουρ, 3-0 η Ντόρτμουντ τη Σάλκε