Στην εποχή των «ιπτάμενων κατασκόπων» μπαίνει και το Πολεμικό Ναυτικό, αφού πολύ σύντομα πρόκειται να εξοπλιστεί με 5 μίνι UAV’s (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) με στόχο να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά του στην επιτήρηση και τον έλεγχο κατά τη διάρκεια αποστολών.

Τα πέντε μίνι UAV’s, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», δεν θα είναι οργανικά, δηλαδή δεν θα είναι μόνιμα πάνω σε μεγάλες μονάδες επιφανείας, όπως είναι οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Ο σχεδιασμός των επιτελών είναι αυτός ο μίνι «στολίσκος» των drones να χρησιμοποιείται όταν κρίνεται απαραίτητο, σε συγκεκριμένες αποστολές. Θα μπορεί δηλαδή να είναι διαθέσιμος όταν απαιτηθεί.

Τα τελευταία χρόνια τα ανώτατα στελέχη του «Πενταγώνου» είχαν διαπιστώσει ότι τα UAV’s θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο κυρίως για τα μεγάλα πλοία όταν βρίσκονται στη θάλασσα και θέλουν να εκτελέσουν αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης. Γι’ αυτό και είχαν αναζητηθεί τα κατάλληλα drones για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Οπως επισημαίνεται, έως τώρα τέτοιες αποστολές πραγματοποιούνται είτε με τα ελικόπτερα που είναι οργανικά στις φρεγάτες και απονηώνονται είτε με άλλα μέσα. Ομως κάτι τέτοιο απαιτεί καύσιμα και προσωπικό. Τώρα με τη χρήση των drones αυτές οι αποστολές θα γίνονται ταχύτατα και με σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Με την απόκτηση των 5 μίνι UAV’s το Πολεμικό Ναυτικό κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου στον τομέα αυτής της μορφής επιτήρησης και ελέγχου. Το Ναυτικό ήταν εξάλλου ο μόνος κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν διέθετε έως τώρα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. H Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τα ελληνικής κατασκευής «ΠΗΓΑΣΟΣ» αλλά και 2 Heron που αποκτήθηκαν πρόσφατα. Και ο Στρατός Ξηράς έχει στο δυναμικό του άλλα 8 UAV’s Sperwere γαλλικής προέλευσης.

Μάλιστα, πολύ σύντομα το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει στη διάθεσή του ακόμη τρία UAV’s, αφού σε κάθε φρεγάτα Belh@rra προβλέπεται να είναι οργανικό και από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Και σχέδιο παραγωγής

Την ίδια ώρα το Ναυτικό συμμετέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε δύο πρότζεκτ δημιουργίας και παραγωγής UAV. Στην έκθεση DEFEA προ μηνών στην Αθήνα είχε παρουσιαστεί ένα UAV προϊόν συνεργασίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων του ΠΝ και ιδιωτικής εταιρείας.

Πρόσφατα δε και ο Στρατός Ξηράς μπήκε ακόμη πιο δυναμικά στον τομέα των drones, αφού αποφασίστηκε η αναβάθμιση των 8 μη επανδρωμένων συστημάτων τύπου Sperwere. Ουσιαστικά θα αποκτήσει καινούργια αεροχήματα, τα οποία δεν θα απογειώνονται με εκτοξευτήρα, όπως συνέβαινε έως τώρα.

Πάντως οι κινήσεις των επιτελείων δεν περιορίζονται μόνο σε προμήθεια νέων UAV’s ή σε αναβάθμισή τους. Οπως πληροφορούνται τα «ΝΕΑ», με το δεδομένο ότι η Τουρκία έχει κάνει τεράστια πρόοδο και διαθέτει μεγάλο αριθμό και γκάμα μη επανδρωμένων, όλοι οι κλάδοι έχουν κάνει κινήσεις για να υπάρχουν αποτελεσματικές «απαντήσεις» σε αυτά.

Αυτό σημαίνει ότι στα σημεία όπου κρίνεται απαραίτητο ο Ελληνικός Στρατός είναι εξοπλισμένος και με συστήματα anti drone. Κάτι τέτοιο εξάλλου αποτέλεσε και μέρος του σεναρίου του φετινού «Παρμενίωνα», με την εξουδετέρωση των «εχθρικών» μη επανδρωμένων συστημάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕξάρτηση στο φαγητό ή στα ναρκωτικά – Δύο κυκλώματα στον εγκέφαλο που επικαλύπτονται
Επόμενο άρθροΒγάζουν τους σκελετούς του ΣΥΡΙΖΑ από την ντουλάπα