H συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική και αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα αλλά αποτελεί πρόβλημα και για την Ευρώπη και για της ΗΠΑ, ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε συζήτηση που είχε με τον καθηγητή του Harvard Nicholas Burns, στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Αθήνα είναι πρόθυμη και πάλι να αρχίσει τον διάλογο τονίζοντας ωστόσο  ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό το καθεστώς απειλών.

Καταστήσαμε σαφές, είπε ο κ.Μητσοτάκης  αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό όταν η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX  απειλώντας να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ ,ότι δεν επρόκειτο να το αποδεχτούμε. Το καλό είναι ότι τελικά δεν κατέπλευσε κανένα πλοίο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα  λέγοντας ότι αν δεν μπορούμε να  καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας. Να θέσουμε τις παραμέτρους να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου.  Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο ήταν, εν κατακλείδι, το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός.

 

Ρεπορτάζ Δ.Γκάτσιος

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο“Μηνύματα” του Κ. Μητσοτάκη προς την Τουρκία
Επόμενο άρθροΗ εικόνα μού έχει κλείσει πολλές πόρτες