Περισσότερο από μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου, Νότη Μηταράκη με την αρμόδια επίτροπο της ευρωπαϊκής επιτροπής,Ίλβα Γιόχανσον, για τις εσωτερικές υποθέσεις και το μεταναστευτικό. Το μήνυμα που μας δίνει η Επιτροπή είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα σωστά βήματα στο ζήτημα της αντιμετώπισης της υψηλής πίεσης που δέχεται από τις μεταναστευτικές ροές και πως η επιτροπή ετοιμάζει τη δική της πρόταση για τις αλλαγές στο σύστημα ασύλου αλλά και στον κανονισμό του Δουβλίνου που θα την παρουσιάσει τον Απρίλιο.

«Συζητήσαμε για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης με το νέο νόμο και τις νέες προτάσεις για κατασκευή καινούριων εγκαταστάσεων στα νησιά και πιστεύω ότι κάνουν το σωστό.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά σε αυτό. Πρόκειται εξάλλου να παρουσιάσουμε ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο», τόνισε η κ. Γιόχανσον.

Στο επίκεντρο της συζήτησης Μηταράκη – Γιόχανσον ήταν τρία βασικά αιτήματα:

-Βοήθεια της Επιτροπής για άμεση χρηματοδότηση νέων υποδομών
-Ενεργοποίηση συμφωνιών για επιστροφές μεταναστών ειδικά με το Αφγανιστάν
-Διασφάλιση της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας από όλα κράτη μέλη για το μεταναστευτικό στο πλαίσιο των προτάσεων που θα παρουσιάσει τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στη Μόρια το 74% του πληθυσμού είναι Αφγανοί που δεν μπορούν να επιστραφούν σε μεγάλους αριθμούς προς την Τουρκία εάν φύγουν από τα νησιά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που, αυτή τη στιγμή, σηκώνουν δυσανάλογο βάρος, αλλά και στην ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης τους. Επιπλέον, ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τη χρηματοδότηση νέων υποδομών που θα επιταχύνουν τη διαδικασία ασύλου και τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Μάλιστα, αναφορικά με τις επιστροφές, χαρακτήρισε αναγκαία την συμβολή της Επιτροπής για την ενίσχυση των επιστροφών προς τρίτες χώρες.

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συζήτησε με την Επίτροπο σε εποικοδομητικό κλίμα για το επικείμενο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Είναι ορατή -όσο ποτέ- η ανάγκη να υπάρξει κοινή πολιτική ασύλου και εμφανής ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που θα μετουσιωθεί σε αναλογική κατανομή των μεταναστευτικών βαρών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από τις Βρυξέλλες για την ΕΡΤ, Γιώργος Συριόπουλος

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓια τον τελικό της Eurovision 2020: Στις 14 Μαΐου η Ελλάδα, στις 12 Μαΐου η Κύπρος
Επόμενο άρθροΕθνικό Σχέδιο για το Κλίμα: Τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης