Στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση  του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσου Βολουδάκη.

Όπως τόνισε, «δεν υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μηχανισμό ελέγχου συνόρων. Δεν θεωρώ ότι η χώρα μας έχει λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε έκτακτου μηχανισμού».

Παράλληλα, ο υπουργός έκανε ειδική μνεία στη μείωσε των μεταναστευτικών ροών.

«Η χώρα μας φυσικά φυλάττει τα σύνορά της. Η Ελλάδα έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που διέπουν τον τρόπο προστασίας και ασφάλειας των συνόρων.

Και η χώρα μας φυλάει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης, για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, είναι η μείωση 90% στις ροές σε σχέση με το 2019», είπε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει πρόθεση συγκρότησης μηχανισμού εποπτείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα;

Στη συνέχεια, ο κ. Βολουδάκης κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν υπάρχει πρόθεση συγκρότησης μηχανισμού εποπτείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα, επικαλούμενος ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η ανάρτηση συνοδευόταν και από έγγραφο, στο οποίο γίνονται υποδείξεις δέκα σημείων στην ελληνική κυβέρνηση για το πώς ακριβώς πρέπει να λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός.

Ακόμη, παρατήρησε ότι ο μηχανισμός που περιγραφόταν στο έγγραφο έχει ευρύτατες αρμοδιότητες, παρεμβατικές σε όλες τις υπηρεσίες και αρχές που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

«Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020 πρότεινε ένα πακέτο κανονισμών, οι οποίες και ονομάστηκαν το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Και είμαστε αρκετά νωρίς ακόμα στη διαπραγμάτευση, και δεν ξέρω πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να καταλήξουμε τελικά σε μία συμφωνία», είπε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε:

«Σε αυτήν τη συμφωνία δεν υπάρχει πρόταση για μηχανισμό ελέγχου συνόρων, υπάρχει μία πρόταση στον κανονισμό του ελέγχου των συνοριακών διαδικασιών να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου της διαδικασίας ασύλου μετά την άφιξη κάποιου στο ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και αυτό ακόμα δεν έχει τύχει της έγκρισης των κρατών-μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά συνέπεια δεν αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

«Διαβάζω σκέψεις και προτάσεις που έρχονται από ΜΚΟ αναφορικά με το πώς η Ελλάδα πρέπει να φυλάσσει τα σύνορά της. Βλέπω και κάποιες νομοθετικές ακροβασίες, οι οποίες προσπαθούν να πουν ότι τα κράτη δεν έχουν σύνορα. Αυτές δεν είναι οι απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν είναι οι απόψεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι χώρες έχουν σύνορα και υπάρχουν διαδικασίες για να έρθει κάποιος σε αυτά», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΡΑΕ – Από το 2022 οι αλλαγές στις χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος
Επόμενο άρθροΔΕΗ – Παρέμβαση εισαγγελέα για δημοσιεύματα σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου