Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε ο πρωθυπουργός, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 και 18 Ιουλίου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ ευρώ αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν. «Πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Επίσης, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ξανά στον Σαρλ Μισέλ και  το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας με τις παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας.

Η επικοινωνία Μητσοτάκη–Μισέλ, γίνεται εξάλλου μία μόλις ημέρα μετά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Η αποτίμηση των συναντήσεων σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήταν θετική για την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση «μεταφράζει» την παρουσία και τις δηλώσεις Μπορέλ ως επιβεβαίωση της θέλησης της Ε.Ε να υπερασπιστεί τα εξωτερικά της σύνορα, που ταυτίζονται με τα ελληνικά.

Παράλληλα, θεωρεί ότι για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η ευρωπαϊκή θέση για καταδίκη της εργαλειοποίησης του προσφυγικού ζητήματος από την πλευρά της Τουρκίας.

«Είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου» είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός  στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται – Μέχρι πότε δηλώνεται στις ΑΠΔ
Επόμενο άρθροΤην Παρασκευή η Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ