Η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για την κρίση που αντιμετωπίζει στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της, είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο CNN. O Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ως γεωπολιτικό όπλο για να επιτύχει τους στόχους της και να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Νεκρή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, με υπαιτιότητα της Άγκυρας.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία είναι νεκρή. Και αυτό επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει πλήρως με αφορμή όσα γίνονται στη Συρία. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σταματά τους ανθρώπους να μην φτάνουν στα παράλια, να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να εμποδίζει τους ανθρώπους να περνούν παράνομα στην Ελλάδα. Αυτό λέει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει το ακριβώς αντίθετο. Βοηθά συστηματικά στην ξηρά και τη θάλασσα τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν στην Ελλάδα» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι η Τουρκία φέρει μεγάλο βάρος με τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων και ανέκαθεν ήταν πρόθυμος να την στηρίξει η Ευρώπη. «Αλλά αυτό δεν θα συμβεί με εκβιασμό. Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να το αναγνωρίσει, να σταματήσει να είναι ο υποκινητής των fake news», διαμήνυσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, «το έχουμε καταφέρει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

«Δεν αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα ένα προσφυγικό ή μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι συνειδητή η προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς σαν πολιτικά πιόνια, για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται από τη Συρία, δεν έρχονται από το Ιντλίμπ, ζουν εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία, πολλοί μιλούν άπταιστα τουρκικά» είπε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξής του στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ.

«Η τουρκική κυβέρνηση τους στηρίζει, τους παρείχε μεταφορικά μέσα για να πάνε στα σύνορα. Και φυσικά η Ελλάδα κάνει ό,τι θα έπραττε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα, έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορά της από τις παράνομες διελεύσεις. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», συνέχισε.

«Τις προηγούμενες ώρες είδαμε αυξημένη ένταση στα σύνορα, προσπάθειες να κάψουν τους φράχτες που έχουμε, πολλές προσπάθειες να ρίξουν δακρυγόνα στις δυνάμεις. Φοβάμαι ότι αυτή είναι μια συνεχής και συστηματική πρόκληση της Τουρκίας που δεν έχει καμία σχέση με τα δεινά αυτών των ανθρώπων. Τους χρησιμοποιεί η Τουρκία. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στα σύνορα».

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της και αυτό κάνει. «Δεν υποκινήσαμε εμείς την κρίση. Δεν ενθαρρύνουμε εμείς αυτούς τους ανθρώπους να περάσουν παράνομα. Και ειλικρινά, είμαστε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Ανοίξαμε τα σπίτια και τις καρδιές μας και είναι απολύτως απαράδεκτο να κατηγορείται ο πρωθυπουργός της χώρας ότι δεν τους μεταχειρίζεται σωστά»

Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ανθρωπισμό αλλά τόνισε ότι δεν είναι πρόθυμη να εμπλακεί σε μια διαδικασία κατά την οποία μια άλλη χώρα συστηματικά χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους προσπαθώντας να τους στείλει στα σύνορα.

Τόνισε εξάλλου ότι οι ελληνικές δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν υπερβολική βία, πάντα αντιδρούν, απαντούν στις προκλήσεις και δεν τις υποκινούν.

Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός ζητά αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είναι καιρός να δούμε σοβαρά πώς η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την πίεση στην ανάπτυξη που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης», επισημαίνει.

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο CNN:

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠανεπιστημιακό Λάρισας: Αρνητικός στον κορωνοϊό ο φοιτητής Ιατρικής
Επόμενο άρθροΑλμυρός: Γκρέμισαν σκάλα ξένου σπιτιού και συνελήφθησαν