Τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας σταθερά παραμένουν σε τριψήφιο αριθμό με τάση να προσεγγίσουν τετραψήφιο αριθμό. Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν λένε οι ειδικοί τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη ακόμα, αρκεί να τηρηθούν κατά γράμμα τα νέα μέτρα. Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 9η Νοεμβρίου οπότε κλείνει το πρώτο δεκαήμερο από τη λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων και θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση ενόψει το δεκαπενθημέρου που χρειάζεται για να κριθεί συνολικά η αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο είχαμε 790 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, από αυτά τα 227 εντοπίζονται στην Αττική, 181 στην Θεσσαλονίκη, 49 στις Σέρρες, 36 στα Ιωάννινα και 32 στη Λάρισα. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται πλέον στα 30.782, ενώ είχαμε 10 θανάτους συνολικά 574 νεκρούς. Επίσης 84 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Το σύστημα υγείας άρχιζε να πιέζεται με την αύξηση των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί κρούουν συνεχώς των κώδωνα του κινδύνου. «Είχαμε ήδη από χθες περισσότερες εισαγωγές, το βλέπουμε είναι παραπάνω από βέβαιο. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε για το επόμενο δεκαήμερο με 15 μέρες τη μετάδοση, αλλά να σταματήσει εδώ και να μην έχουμε σκηνές Ιταλίας Ισπανίας που τις είδαμε και μας στοίχισαν» λέει η Μίνα Γκαγκα, Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Η τελευταία τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου περιγράφει το απευκταίο σενάριο για ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας, με 4.000 κρούσματα την ημέρα και δεκάδες θανάτους στο τέλος του χρόνου.

«Μπορεί η κατάσταση να χειροτερέψει να έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αν οι συνθήκες παραμείνουν όπως την προηγούμενη εβδομάδα, αν η χαλάρωση δηλαδη και ο συγχρωτισμός συνεχιστεί με τον ίδιο βαθμό» είπε ο Δημητρης Παρασκευής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.

«Ο συμπτωματικός έχει χαμηλότερο ιικο φορτίο είναι ο άγνωστος χ και μπορεί αν μη γνωρίζει ούτε και αυτός αλλά ούτε και εμείς ότι έχει τη  νόσο» εξηγεί ο Στέλιος Λουκίδης Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό οι Σέρρες. Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν 13 κρούσματα και σε γηροκομείο. Τα τεστ έδειξαν ότι είναι θετικοί 6 εργαζόμενοι και 7 ηλικιωμένοι.

Χθες έγινε έκτακτη σύσκεψη στην πόλη, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να ζητάνε πιστή τήρηση των μέτρων. «Καμία έκπτωση σε κατάσταση ανομίας και σε όλη την προσπάθεια οι σύμμαχοι μας είναι οι νέοι και τους καλούμε να δώσουν αυτή τη μάχη» είπε ο κ. Χαρδαλιάς,από τις Σέρρες όπου ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 29 έτη.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑντισηπτικά στοματικά διαλύματα κατά του κορωνοϊού
Επόμενο άρθροΔΕΗ-Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Λήγει η προθεσμία – Πώς θα υποβάλετε αιτήσεις