Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς τα καθησυχαστικά σχόλια της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου για τις εμπορικές προστριβές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου προσφέρουν κάποια ανακούφιση στους επενδυτές ύστερα από μια δύσκολη χρονιά για τις χρηματιστηριακές αγορές.

 

Ο δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 10:33 ώρα Ελλάδας, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά επίπεδα πολλών ετών στα οποία υποχώρησε την Πέμπτη.

 

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,6%, ο ισπανικός IBEX κατά 0,5% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,2%. Ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος καθώς τα χρηματιστήρια στη Φρανκφούρτη και το Μιλάνο ήταν κλειστά ενώ η συνεδρίαση στο Λονδίνο και το Euronext θα έχει μικρότερη διάρκεια.

 

Το κλίμα στην αγορά βελτιώθηκε κάπως αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε μια «πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία» με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το Σάββατο στην οποία συζήτησαν για το εμπόριο και είπε ότι επιτεύχθηκε «μεγάλη πρόοδος». Τα κρατικά κινεζικά μέσα ήταν πιο συγκρατημένα, λέγοντας ότι ο Σι ελπίζει πως οι διαπραγματευτικές ομάδες θα συναντηθούν στο μέσο της απόστασης που τις χωρίζει και θα πετύχουν μια συμφωνία που είναι αμοιβαία επωφελής.

 

Οι επενδυτές οδεύουν προς τη νέα χρονιά προσπαθώντας να επουλώσουν τα τραύματα από μια πολύ θερμή χρονιά, εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, μιας παρατεταμένης εμπορικής διαμάχης αλλά και προσδοκιών για περαιτέρω αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 οδεύει προς τη χειρότερη χρονιά του εδώ και μια δεκαετία, ενώ οι μετοχές στην ευρωζώνη προς τη χειρότερη επίδοσή τους από το 2011.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠτώση 2,2% στον τζίρο του λιανικού εμπορίου
Επόμενο άρθροTα κάνει όλα και συμφέρει!