Οριακά βελτιωμένος εμφανίζεται ο μεταποιητικός τομέας στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, καταγράφοντας ωστόσο το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε διάστημα τεσσάρων ετών τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία ερευνών και αναλύσεων IHS Markit.

 

Αναλυτικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,5 μονάδες από 51,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, παραμένοντας αμετάβλητος από την προκαταρκτική μέτρηση.

 

Ο δείκτης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014 και υποχωρεί για έξι διαδοχικούς μήνες.

 

Η συνεχιζόμενη αδυναμία ήταν εμφανής στον τομέα των ενδιάμεσων αγαθών στις αρχές του 2019, ενώ οι παραγωγοί επενδυτικών αγαθών παρουσίασαν για πρώτη φορά επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας τους από τον Ιούλιο του 2013.

 

Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης κατέγραψαν τις χαμηλότερες μετρήσεις PMI στον κλάδο της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

 

Τα στοιχεία της Markit έδειξαν ότι ο γερμανικός μεταποιητικός PMI διολίσθησε σε χαμηλό άνω των τεσσάρων ετών στις 49,7 μονάδες, διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

 

Ο γαλλικός δείκτης PMI ανέκαμψε ελαφρώς σε υψηλό τριών μηνών στις 51,2 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ η Ιταλία διολίσθησε βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος στις 47,8 μονάδες που αποτελεί χαμηλό πεντέμισι ετών.

 

«Η μέτρηση του PMI τον Ιανουάριο ενισχύει την πιθανότητα ο μεταποιητικός κλάδος να είναι σε ύφεση και να επιβαρύνει την ευρύτερη οικονομία το πρώτο τρίμηνο», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτον πάγο το 26% των Ελλήνων
Επόμενο άρθροΌλοι έχουν καταλάβει ότι ο Καμμένος εκβιάζει τον Τσίπρα