Μικτά πρόσημα καταγράφονται σήμερα στα ασιατικά ταμπλό, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στην αγορά του πετρελαίου μετά την διολίσθηση των τιμών του σε χαμηλό άνω του έτους την Παρασκευή ύστερα από επτά διαδοχικές  πτωτικές εβδομάδες.

 

Παράλληλα οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον την συνάντηση του Κινέζου προέδρου  Xi Jinping με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Μπουένος Άιρες στο περιθώριο της συνόδου του G20 που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας.

 

Σημειώνεται ότι η τιμή του μαύρου χρυσού σημείωσε βαριές απώλειες την Παρασκευή υποχωρώντας κατά 7,7% στα 50,42 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα τα futures αργού τύπου WTI ανακάμπτουν ελαφρώς στα 51,12 δολάρια.

 

Για “πλήρη συνθηκολόγηση στην αγορά του πετρελαίου” έκανε λόγο ο αναλυτής Greg McKenna. Η καθοδικές πιέσεις στο πετρέλαιο οφείλονται κυρίως στους φόβους για υπερπροσφορά το 2019. Πέραν όμως των αδύναμων θεμελιωδών, η αγορά πετρελαίου δέχεται επίσης πιέσεις και από το κλίμα στις διεθνείς χρηματαγορές.

 

“Το 2018 σηματοδότησε ξεκάθαρα το τέλος μιας 10ετούς bull market για την Ασία λόγω της σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στην Ασία και ειδικότερα στην Κίνα, και εκτιμούμε πως αυτό θα διατηρηθεί και το 2019”, αναφέρει σε note της η Morgan Stanley.

 

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,81%, ο ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε απώλειες 0,78% και ο New Zealand στη Νέα Ζηλανδία υποχώρησε κατά 0,56%.

 

Αντίθετα, σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,77% σημειώνει ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ο Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα κινείται οριακά χαμηλότερα.  Σε θετικό έδαφος με κέρδη 1,24% κινείται αυτήν την ώρα ο Kospi στη Νότια Κορέα, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης της Ταιβάν ενισχύεται κατά 1,01%.

 

Υπενθυμίζεται ότι με απώλειες έκλεισε η Wall Street την Παρασκευή μία ημέρα μετά την αργία των Ευχαριστιών. Οι δείκτες δέχτηκαν πίεση από την πτώση του πετρελαίου η οποία ξεπέρασε το 7%.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΓερμανικός Τύπος: «Το Brexit πονάει»
Επόμενο άρθροΣτο στόχαστρο κατασχέσεων και οι θυρίδες για ληξιπρόθεσμες οφειλές